Co se stalo se sérií: Burnout?
i Zdroj: Criterion Software
Článek Co se stalo se sérií: Burnout?

Co se stalo se sérií: Burnout?

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

29. 10. 2023 17:00

Další neděle, další bádání. Dnes máme na programu celkem už zapomenutou sérii Burnout od Criterion Games. Myslíme si, že bychom nenašli jediného hráče, který nehrál aspoň jeden díl této bourací akce. A pokud jsi mezi těmito hráči, je tento článek pro tebe.

Reklama

Burnout je rozhodně jedna z mála her, která se třeba za 100 let určitě objeví v nějakém muzeu videoherních legend. V době, kdy byly v trendech rockové písničky, arkádové závodění a hry byly hlavně o zábavě bez zbytečného přemýšlení, vyšel taky jeden z několika videoherních klenotů, který většině z nás zařídil opravdu krásné vzpomínky. Co se tedy stalo? Dostali snad vývojáři Takedown od konkurence?

Předem chceme říci, že zde nebudeme rozebírat úplně všechny díly z důvodu velké podobnosti. Zkrátka, Burnout má všechny díly skoro na jedno brdo a jen se mění detaily. Rozhodně všechny díly napíšeme ke konci článku, ale jinak probereme jenom ty důležité jako v případě série Rayman.

Co se stalo se sérií: Rayman?
i Zdroj: Ubisoft

Co se stalo se sérií: Rayman?

Opět neděle, opět záhada co se vlastně děje v herním studiu. Dneska máme na programu velice známou sérii Rayman od ještě…

8. 10. 2023 14:00

Burnout (2001)

Co se stalo se sérií: Burnout?
i Zdroj: Criterion Software

Právě začíná to nejlepší herní období. Období druhého Playstationu, na které v budoucnu má vyjít ještě spousta her, které většině z nás udělá krásné dětství. Jedna z těchto her se objevila v roce 2001 a je to samozřejmě závodní arkáda Burnout. 

První Burnout byl rozhodně odlišný od ostatních závodních her té doby. Ať už je řeč o rychlosti a nebo i kvůli bouračkám, které jste mohli v této sérii spáchat. Ale.. Trošku předbíhám. První díl totiž nebyl zas tak moc o bourání jako spíš o šíleném závodění, ačkoliv jsem si touto větou momentálně protiřečil. K bourání se totiž dostaneme později.

Kromě závodění na spoustě tratí v devíti dostupných autech, první Burnout zas tak moc toho nenabídnul.

Burnout 2: Point of Impact (2002)

Co se stalo se sérií: Burnout?
i Zdroj: Criterion Software

O rok později nám Criterion přináší druhý díl Burnoutu. Klasické vylepšení, které by asi každý čekal. Grafika, tratě, ale taky i mnohem více vozidel. Z původních devíti, jsme konečně dostali 22 vozidel.

A samozřejmě přišel i větší zlom v podobě destrukce. Tedy destrukce na rok 2002 samozřejmě. Mezitím co jednička vybízela k bourání, nějaká známka poškození na autech byla málo viditelná. Dvojka toto posunula a tak při závodění je celkem normální, že kolem Vás proletí někoho náprava, nebo kapota.

Burnout 3: Takedown (2004)

Co se stalo se sérií: Burnout?
i Zdroj: Criterion Games

O dva roky později konečně přichází ta největší pecka. Vychází třetí Burnout, který šílené závodění vezme na nový level. Vysoká rychlost, rockový soundtrack, bouračky, lítající kusy aut všude.

O zábavu se postaralo 18 tratí a tentokrát až 75 aut, který čekaly na spuštění lisu na místním šrotišti.

Najednou to nebylo jen o tom dostat se do cíle, ale vůbec do něj dojet a stíhat všechno, co se děje na obrazovce nebo jen během časového limitu vyřadit všechny závodníky. Bouráním samozřejmě. Byl to prostě naprostý chaos, na který i dneska rádi vzpomínáme.

Burnout: Paradise (2008)

Co se stalo se sérií: Burnout?
i Zdroj: Criterion Software

O čtyři roky později po pár spin-offech vychází další a tentokrát poslední díl této značky Burnout: Paradise. Otevřený svět, na svoji dobu úžasná grafika, chaos, který už známe a rockový soundtrack, ve kterém byly známé skladby jako například Paradise City od Guns N' Roses, nebo My Curse od Killswitch Engage.

Tratě máte tentokrát rozeseté po celé mapě a je jen na Vás, jaký závod uděláte dřív. Skoro 100 aut pro Vaše ježdění, i bourání, rozdělené na kategorie, kdy u každé funguje Nitro trochu jinak.

Za nás velice kvalitní díl, který dokonce dostal od nás Čechů i český dabing. Ne celé hry, pouze intra při prvním spuštění.

Další hry v sérii

  • Burnout Legends (2005)
  • Burnout Revenge (2006)
  • Burnout Dominator (2007)
  • Burnout Crash! (2011)

Je potřeba další díl?

Vzhledem k tomu, a to říkám za mě osobně, že tu máme sérii Need For Speed, nebo Forza Horizon, myslím, že po závodních hrách jako je Burnout je tu rozhodně sucho. Chce to opravdu zase nějakou šílenou větší hru, která kašle na nějaký realismus, ale jde ji o to, aby se člověk bavil. Což jelikož Criterion Games dneska spadá pod EA…. No asi víte, kam tím narážíme.

Je tu vůbec šance na nový díl?

Jelikož se Criterion Games dneska soustředí hlavně na sérii Need For Speed, tak je tu šance celkem malá. Ovšem nemusí být vše ztraceno, protože v roce 2018 vyšla remasterovaná verze Burnout: Paradise, tudíž nějaké znamení, že vývojáři ještě úplně na tuto sérii nezapomněli, tu je. Rozhodně si myslíme, že by fanouškům nový díl nevadil. Ale nesmí to být další Need For Speed nebo Forza. Na tom se snad shodneme všichni.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama