Co se stalo se sérií: Call of Juarez?
i Zdroj: Techland S.A.
Článek Co se stalo se sérií: Call of Juarez?

Co se stalo se sérií: Call of Juarez?

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

1. 10. 2023 19:00

Před Dying Light a Dead Island byl Techland znám jen díky malým hříčkám. No jo, ale série Call of Juarez ve stopách těchto her nešla. Místo toho dodal Techlandu slávu a sebevědomí na vytváření her, které dnes máme rádi. Co se vůbec stalo a proč už dlouho nebyl vydán nový díl?

Reklama

Ach ano, Call of Juarez. Určitě mnozí z nás tuto hru poznali díky časopisu ABC, kdy dávali kopii hry k vánočnímu vydání. Rok už si bohužel nepamatuji, ani nemohu dohledat, ale tehdy mi tento časopis zajistil chtíč po hrách z divokého západu, který se se mnou drží do dneška. Celkově má série 4 hry, z toho poslední, Call of Juarez Gunslinger, vyšla v roce 2013. Od té doby jen kutálející se křoví kdesi v Arizoně.

Call of Juarez (2006)

Konečně je vyplněná díra na herním poli westernových her a Techland vydává první Volání Juaréze. Nutno říci, že ačkoliv název je dost podobný se známějším Call of Duty, má však svůj význam.

Co se stalo se sérií: Call of Juarez?
i Zdroj: Techland

Hrajeme za dvojici postav. Billy Candle a Reverend Ray McCall. A tady přichází zajímavý způsob vyprávění příběhu. Vidíte ho vlastně ze dvou úhlů. Na jedné straně za Billyho, který akorát byl ve špatný čas na špatném místě a stává se z něj hlavní podezřelý z vraždy jeho nevlastního otce a matky, na druhé straně zase Ray McCall, který jen viděl Billyho jak stojí u mrtvol jeho bratra a švagrové. Celá zápletka ještě doprovázela legenda o ztraceném Juarezském zlatě, které čeká až bude objeveno.

Billy ovšem ví, že kdyby se snažil cokoliv vysvětlit, stále by byl poslaný na oprátku. Proto se rozhodne utíkat, nejlépe do Mexika. Ray McCall ho akorát následuje a snaží se ho dostat před boží soud.

Příběh je samozřejmě zajímavější a později i pochopíte význam jména celé hry. Ovšem o tom tato rubrika není.

Call of Juarez vynikalo na svoji dobu naprosto boží grafikou, nasvícením, dobrodružným příběhem, který vás chytil a nepustil nebo skvělými charaktery, který zapadaly do celkového světa divokého západu. Hodně lidí si však nejvíc pochvalovalo fyziku hry, která se, stejně i s grafikou, ani na dnešní poměry nemusí stydět. Mechanika duelů je nutná taky zmínit. Jako správná westernovka je přece musela obsahovat a byla zpracována skvěle. 

Vedlejší zajímavost

Víte, že dabérská skupina FénixProDabing vydala na první díl Call of Juarez český dabing? Stáhnout si ho můžete zde. Funguje na Steam, GOG i CD verzi hry.

Call of Juarez: Bound in Blood (2009)

Rok se s rokem sešel a Techland vydává další díl této značky. Nejedná se o pokračování, ba naopak o prequel. V prvním díle byly často zmíněny události, které zapříčinily zápletku celé hry a tak se nám vývojáři rozhodli ukázat tyto události. Jak se vlastně narodil Billy? Kdo byl jeho otec? A jak to vlastně mysleli, že Ray McCall dříve nebyl tak pobožný muž? A proč najednou je? A jak jako, že Juarez je otec toho a toho? Otázek bylo mnoho. Bound in Blood na všechny skvěle odpověděl.

Co se stalo se sérií: Call of Juarez?
i Zdroj: Techland

V tomto díle hrajeme opět za Raye McCalla a tentokrát i za jeho v budoucnosti mrtvého bratra Thomase McCalla. Dvou dezertérů, kteří utečou z války, kdy bojoval Sever proti Jihu, aby se postarali o vlastní rodinu. Když dorazí na svůj statek, najdou ho v základech kvůli válce a rozhodnou se tedy hledat Juarézské zlato, aby ho mohli znovu obnovit i se svým třetím bratrem Williamem McCallem.

Bound in Blood bylo na rozdíl od svého staršího bratříčka už takový nevýraznější. Grafika byla spíše v pořádku, fyzika tu stále byla, duely zde taky stále tvořily velkou část, příběh byl v pořádku, i když byl takový přímočarý, ale prostě i tak něco tomu chybělo. Hráči, včetně mě, chyběl nějaký režim kooperace, či nějaké větší příběhové pozadí. Ano, příběh byl uspokojující, ale hlavně odpovídal na otázky a vytvořil i spoustu nesrovnalostí s prvním dílem. 

Čím rozhodně tento díl překvapil, byla častost hlášek, kterými se tu vůbec nešetřilo, ani těmi sprostými, či dvojsmyslnými. Ono to možná nezní úplně zajímavě, ale když hrajete první díl za kněze a mladého kluka, kterému teprve začaly růst chloupky na bradě, je to rozhodně takový menší šok, jak moc se série přepnula do takové té dospělejší atmosféry.

Co se týče toho režimu kooperace, jde o to, že na každou misi si můžete vybrat za jakého z bratrů budete chtít hrát. Thomas byl na dálku, luk a tišší postup, mezitím co Ray byl na brokovnice, dynamity a celkově spíš ten hlasitější postup. Když si vyberete jednoho z bratrů, tak druhý s Vámi stále v misi je a je ovládán umělou inteligencí. Je to škoda, spousta misí má trošku jiný průchod podle toho, za koho si vyberete hrát na začátku mise a třeba projít celou kampaň s kamarádem by byla zábava. Holt někdy nemůžeme dostat všechno. Nebo..?

Call of Juarez: The Cartel (2011)

Přichází černá ovce celé této značky. Kdybyste neznali vůbec sérii Call of Juarez a postavil bych před Vás tento díl, tak bych se ani nedivil, že mi ho hodíte na hlavu a že byste si mysleli, že tohle ani není Call of Juarez hra.

Co se stalo se sérií: Call of Juarez?
i Zdroj: Techland

Z divokého západu se přesouváme do současnosti. Už nejsme kovbojové hledající poklad, ale policisti bojující s drogovýma gangama. Ehh, co? Tady vývojáři opravdu šlápli vedle. Příběh byl jedno velký hollywoodský klišé, grafika byla skoro stejná jako u Bound in Blood, a jediné, co má vlastně The Cartel společného se sérií Call of Juarez je jméno jedné hlavní postavy a to je Ben McCall.

Hrajeme tedy za zkorumpované policisty Bena McCalla, Kim Evansovou a Eddieho Guerru. Každý má opět trošičku jiný styl hratelnosti, ale jinak moc rozdílů nenajdete. Mise se odehrávají stejně, akorát z jiného pohledu. Duely už prakticky neexistovaly a největší problém byl rozhodně pocit ze střelby, který byl vzatý ze série Dead Island, protože hra jede na stejném enginu. Vzpomínáte jaké bylo střílení v Dead Island? Takové svým způsobem divné a bylo vidět, že se hra hlavně soustředí na boj zblízka? Teď si představte takhle střílet asi cca 7 hodin.

Jediné, co bylo tady uděláno správně byl konečně režim kooperace. Ano, ten byl zde už přítomen, kvůli ohlasům předchozího dílu. V tom nám aspoň Techland vyhověl a přináší to aspoň nějakou formu menší zábavy.

Call of Juarez: Gunslinger (2013)

Přišel čas si napravit reputaci po zpackaném předchozím díle a Techland vydává po dvou letech zatím poslední díl Call of Juarez: Gunslinger. Rozdílů si všimneme mnoho. Kreslená a barevná grafika, zpátky na divokém západě a celkové komiksový styl vyprávění příběhu o lovci odměn Silasu Greavesovi.

Co se stalo se sérií: Call of Juarez?
i Zdroj: Techland

Byla reputace napravena? No tak na půl. Jednalo se už o povedenou akci z období divokého západu, ale se sérií Call of Juarez to už nemá vůbec nic společného. Žádné zlato, žádný Juarez, žádný McCall. Je to nutně špatně? Jelikož se jedná i tak o povedenou hru, tak ani moc ne. Jen to propojení se sérií Call of Jaurez nás nutí ťukat si na čelo.

Příběh je vyprávěn retrospektivně, kdy Silas Greaves přijde do hospody a hned jeden z místních ho pozná jako toho známého lovce odměn. A tak Silas vypráví své zážitky, které vy hrajete a poznáváte celý jeho život.

Pocit ze střelby byl tentokrát skvělý, duely opět naprosto skvěle a originálně zpracované, grafika, která nikoho neurazila a mechanika podobná Dead-Eye z Red Dead Redemption, či možnost uhnout poslední smrtelné kulce rozhodně přidává na celkovým dojmu.

Kde je tedy další díl?

Myslím si, že vývojářům, stejně jako mě při psaní tohoto článku, došlo, že vlastně první díl začal příběh a krásně ukončil. Bound in Blood odpovědělo na nějaké otázky, The Cartel bylo spíš tlačení na pilu a Gunslinger se snažil napravit reputaci celé série. 

Pointa je, že příběh o Juarézském zlatě je už odvyprávěn a není nutno dělat další díl. Jinak co se týče celkové série, sice jsme nedostali další díl, ale dostali jsme aspoň krátké video, kde Silas Greaves vzdává hold Arthuru Morganovi z Red Dead Redemption 2, což je za mě hezký gesto od vývojářů a připomenutí, že na tuto sérii ještě úplně nezapomněli. Otázka však zůstává stejná. Bude nový díl? Nemusí, ale rozhodně bychom si nestěžovali. Tedy, pokud to nebude další The Cartel.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama