Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom
Článek Co se stalo se sérií: Dead Rising?

Co se stalo se sérií: Dead Rising?

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

15. 10. 2023 15:00

Krásná a studenější neděle, a na programu máme další záhadu - co se vlastně stalo s nějakou herní sérií? Po dlouhém bádání na nás spadl nápad - série Dead Rising jako zombík, který neudržel rovnováhu a spadl ze střechy. Co se stalo s tímto masakrujícím zombie "simulátorem"?

Reklama

Je šílený si pomyslet, že série Dead Rising tu s námi je za chvíli už dvacet let. Za tu dobu nám stihla udělat spoustu skvělých vzpomínek, úsměvů, nebo i výbuchů smíchu díky svému komickému podání.

Pro neznalé, Dead Rising je vtipná zombie rubačka s otevřeným ,,světem", přesněji obchoďákem, který je plný, a tím myslím doslova plný, zombíků. Vy můžete použít vše co najdete a není přišroubované k zemi na obranu nebo léčení. Jak budeme řešit každou hru, tak toto tvrzení víc vysvětlíme.

Dead Rising (2006)

Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom

V roce 2006 Capcom vydává takovou nenápadnou zombie akci s novinářem Frankem Westem v hlavní roli. Toho si pamatujte, nebudeme ho řešit naposledy. 

Ze začátku se to zdá jako klasická zombie hra, avšak později zjišťujeme, že Dead Rising zpracovává zombie tematiku trošičku jinak než jakákoliv hra té doby.

Zprvu čeho si všimneme je určitě nálada celé hry. Dead Rising se totiž nebere moc vážně, ať už kvůli charismatickému Franku Westovi, nebo faktem, že opravdu skoro všechno co vidíte po obchoďáku, vrtačky, lavičky, květináče, pánvičky, kasy, burgery, prášky, prostě opravdu 95 % věcí na které narazíte, můžete použít na svoji obranu nebo vyléčení. Dá se říci, že pokud chcete vědět jaký je arzenál zbraní v Dead Rising, stačí se zamyslet co všechno si můžete koupit ve Vašem místním velkém obchoďáku.

Další věcí je vlastně počet nemrtvých. Těch bylo všude hodně. Opravdu hodně. Nebylo snad jediného místa, kde by se nenašli minimálně dva nemrtvý a to opravdu minimálně. Vývojáři ještě k tomu přidali počítadlo zabití, takže pokud chcete vědět kolik zombíků jste umlátili pánvičkou, fénem, nebo s nima hráli golf, tak vždycky vpravo dole uvidíte počet potvrzených zabití.

Takový další bonus a vlastně prohloubení hlavní postavy Franka jako novináře, máme možnost kdykoliv vzít foťák do ruky a fotit vlastně cokoliv, co chceme. Za každou fotku dostáváme nějaké body, ať už za brutalitu, drama, erotiku, horor, nebo tzv. outtake, neboli focení vtipných momentů jako například, když zombík má koní hlavu na sobě apod.

A poslední velká věc, kterou se Dead Rising odlišil od ostatních je časový limit. Ano, byl to hlavně sandbox, ve kterém se máte vyřádit, ale příběh tu taky hrál roli. Ne, že by byl nějaký úžasný, emocionální, nebo podobně, ale pro kontext příběhu, aby dával smysl se vývojáři rozhodli vložit do hry časový limit.

Na dnešní poměry můžeme říci, že hra nezestárla úplně nejlíp, ať už kvůli horšímu ovládání, chybám v umělé inteligenci nehratelných postav, či některé animace. Stále se i tak jedná o skvělou zombie řežbu.

Dead Rising 2 (2010)

Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom

O čtyři roky později vychází pokračování této zatím úspěšné značky. Tentokrát nehrajeme za Franka Westa, ale za motorkáře Chucka Greena.

Samozřejmě, tak jak by to mělo být, mechaniky, které fungovali zůstaly buď nezměněné, nebo opravdu vylepšené, zombíků bylo více a příběh byl tentokrát brán o dost vážněji. Bohužel zároveň i příběh tu byl právě kámen úrazu, protože byl o dost slabší než v předchozím díle. Ovšem co si budeme, kdo hraje Dead Rising kvůli příběhu?

Opět tu máme velký obchoďák, ve kterém můžeme zase použít skoro úplně všechno na boj, či léčení. Zombíků zase bylo mnoho a animace zabíjení už začaly přinášet jakýsi pocit satisfakce svým zpracováním. Časový limit kvůli příběhu taky zůstal a tak opět bohužel nemůžeme všechno v klidu prozkoumávat a musíme myslet na příběhové mise.

Co tedy Dead Rising 2 dělá opravdu nového? Jako jedna z novinek byli bossové, neboli Psychopaths. Příběh se sice bere vážně, ale začne Vám předhazovat různé psychopaty jako bosse, kteří mají svoji osobnost a každý z nich je nějakým způsobem vtipně šílený, bizární, nebo morbidní. I my jsme se u některých zasmáli, jak to vývojáře mohlo napadnout.

Další novinkou je rozhodně kombinování zbraní. Najdete hřebíky a pálku? Můžete si z toho udělat pálku s hřebíkama, která způsobí daleko větší poškození. Máte pádlo a motorovku? Z toho si zase můžete udělat pádlo s motorovkou na každé straně a prořezávat se skrz hordu nemrtvých jako po másle. Nebo klidně i plyšový medvěd a LMG kulomet a můžete si udělat sedící střílnu, která bude zabíjet jakéhokoliv zombíka, který se mu postaví do cesty. Někdy nás určité kombinace dost překvapily.

Jako poslední co můžeme zmínit jsou vozidla. Ačkoliv se k nim dostanete až později, ten pocit, když projíždíte hordou zombíků na motorce a na obou stranách řídítek máte motorovou pilu, byl k nezaplacení. (Ačkoliv teď zním jako psychopat, ten, kdo hrál, ví.)

Dead Rising 2: Off the Record (2011)

Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom

Informace o tomto díle zkrátím. Dead Rising 2: Off the Record je tzv. standalone dodatek k druhému dílu. Co je tu jiného? No, vlastně nic. Stejná mapa, stejná hratelnost, akorát pár kombinací zbraní navíc, šílený příběh a opět hraní za Franka Westa. Dá se říci, že je to jen taková blbůstka, ale stále kvalitou stejně dobrá jako druhý díl. Pokud Vás více zajímá Off the Record, tak si stačí znova přečíst informace o druhém díle.

Dead Rising 3 (2013)

Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom Vancouver

O tři roky později dostáváme konečně třetí díl této úžasné série. Žádný Frank, žádný Chuck, tentokrát hrajeme za Nicka Ramose. Automechanika, který dokáže jakékoliv auto přeměnit na stroj hromadného ničení.

Z obchoďáku se tentokrát dostáváme do celého města. Větší město znamená i víc zombíků. Pokud jste si mysleli, že už jednička i dvojka měly spoustu zombíků, tak třetí díl Vás přesvědčí o opaku.

Třetí díl přichází s několika novinkami, ať už je řeč o cyklu dne a noci, kdy v noci jsou zombíci aktivnější. Možnosti kombinovat vozidla, například parní válec s motorkou. Nebo možnost kombinovat zbraně kdekoliv, v předchozích dílech jste je totiž mohli kombinovat u speciálního stolu. Jednička s dvojkou byly simulátorem řezníka, třetí díl jsou naprostý jatka.

Jinak časový limit zůstal, opět kvůli příběhu, psychopati neboli bossové taky a dokonce jejich nápaditost předčila předchozí díly.

Vedlejší zajímavost

Každý díl Dead Rising má několik konců. První jich má sedm, druhý šest, a třetí jich má oficiálně pět. Ale víte, že třetí díl měl mít původně taky šest konců? Stačilo zabít všechy přeživší po světě a dostanete tento konec. Důvod jeho smazání je neznámý, ale pravděpodobně ho vývojáři škrtli na poslední chvíli, protože je jinak kompletně hotový.

Dead Rising 4 (2016)

Co se stalo se sérií: Dead Rising?
i Zdroj: Capcom Vancouver

A jsme u toho. Každá série má nějakou svoji tzv. černou ovci. V případě Dead Rising je to bohužel poslední čtvrtý díl.

Jsme zpátky v kůži Franka Westa, který prý měl být starší, moudřejší a víc cool. Pravda je bohužel taková, že vývojáři změnili jeho personalitu k nepoznání. Vtípky, který se snaží během hraní sázet zní trapně a ani ta trapnost na nich Vás nepřinutí se ani pousmát. 

Tentokrát se hra odehrává opět ve velkým obchoďáku, nebo i venku ve městě během Vánoc. Co vlastně teda Dead Rising 4 dělá špatně? 

To se těžko vysvětluje. Objektivně se totiž nejedná o úplně špatnou zombie akci, jen o špatnou Dead Rising hru.

Interaktivita s prostředím a možnost brát cokoliv do ruky byla hodně osekaná, ragdoll fyzika, kterou zvládl i první díl byla neexistující, časový limit taky zmizel, příběh jedno velké klišé a celkově byla hra velice ulehčená, aby byla pro širší publikum. 

Vedlejší zajímavost

Abyste měli přesné srovnání, proč vlastně čtvrtý díl nedopadl úplně nejlépe, můžete kliknout na toto video od známého uživatele Crowbcat, který krásně porovnává první a čtvrtý díl.

Je tu tedy šance na nový díl?

Za mě osobně by tu možnost byla. Ať už s novou postavou, Chuckem nebo klidně i zase s Frankem či Nickem. Každopádně čtvrtý díl se zrovna moc nepovedl a vrátit se nějakým stylem zpátky k ještě dobré trojce, nebo dvojce bude složité. Rozhodně nějaká forma remasteru prvního dílu by nevadila. Tento díl to zvlášť potřebuje, jelikož byl původně dělaný jen na Xbox 360. PC port přišel později. Co myslíte Vy? Má radši série zaniknout, nebo to ještě zkoušet?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama