Co se stalo se sérií: Manhunt?
i Zdroj: Rockstar North
Manhunt Článek Co se stalo se sérií: Manhunt?

Co se stalo se sérií: Manhunt?

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

25. 9. 2023 14:00

A jsme u další části rubriky "Co se stalo s herní sérií?" Dnes bychom měli na programu velice kontroverzní a brutální sérii Manhunt od známých vývojářů Grand Theft Auto nebo Red Dead Redemption, Rockstar Games. Odpověď je celkem jasná, ale i tak, co se stalo s touto značkou?

Reklama

Osobně jsem člověk, který miluje hry s dobře zpracovanou brutalitou a ještě víc hry, které dokáží dobře zpracovat morbidní a takový ten celkový “unsettling” pocit. Druhý díl to vzal ještě dál a přidal do toho poruchy mentálního zdraví. Říká se, že lidi, kteří si tyto hry vysloveně užívají, jsou psychopati. Ovšem, co si budeme, média toto tvrzení říkají o každém hráči. 

Manhunt byl na svoji dobu hodně kontroverzní kvůli své brutální tématice, možnosti vybrat, jak moc brutální celou hru budete mít a na svoji dobu opravdu hodně detailní a morbidní scény, jako kdyby byly vystřižené z filmové ságy SAW

Manhunt (2003)

Co se stalo se sérií: Manhunt?
i Zdroj: Rockstar North

A tak to začíná. První hra Manhunt vychází na Playstation 2, později i PC a Xbox. Vše začíná jako běžná akční stealth hra, ale při prvním setkání s nepřítelem, se ukáže ta brutální stránka hry plná násilí a temnoty.

Vzniklo spoustu reportáží o nové brutální videohře, která učí lidi zabíjet a podporuje jejich sklony k násilí. Kde je pravda, nechám na Vašem posouzení. Za mě určitě člověk, který si zahraje takovou hru a je mentálně zdravý rozhodně nepůjde a nezabije někoho, jen proto, že to viděl ve videohře. A jedinec, který to udělal, měl spoušť už předtím v hlavě a hra mu akorát možná dala náboje. Ovšem to může i film nebo i v nějakých případech kniha.

Ze začátku se jedná o velice dobrou a zajímavou stealth akci, kdy hrajete za Jamese Earla Cashe, který byl odsouzen k trestu smrti. Každopádně, velice jednoduše řečeno, po vpíchnutí jehly s látkou na usmrcení a nějaký čas později se probouzíme a hrajeme hlavní roli ve zvrácené reality show, kterou řídí tzv. the Director, který nám říká, co vlastně máme dělat. Samozřejmě hlavní cíl je přežít. Příběh má samozřejmě větší hloubku, ale to momentálně neřešíme.

V cestě nám stojí kriminálníci, kteří jsou jako James E. Cash. Násilníci, vrahové a další “milí lide”. Vy máte za úkol všechny nenápadně zezadu popravit za pomocí čehokoliv, co najdete. Tužka, pytel na odpadky, kladivo apod. Hra nabízela tři různé styly popravy protivníka, brutální, víc brutální a nejbrutálnější. Ačkoliv Manhunt vyšel v roce 2003 a používá engine třetího GTA, stále by se slabším povahám mohlo udělat trochu nepříjemně, protože některé popravy byly, jak to jen říct, opravdu "kreativní". Z tohoto důvodu v tomto článku neuvidíte jediné video, či snímek, který by Vám ukazoval tyto popravy. S tím Vás bohužel radši odkážu na Youtube, ale pozor, opravdu to není nic pro slabé povahy, či děti.

Co se stalo se sérií: Manhunt?
i Zdroj: Rockstar North

Manhunt měl na svoji dobu skvělou grafiku, skvělou hratelnost a taky dobře udělanou umělou inteligenci. Nebo spíše v rámci možností. Nedá se říct, že by nepřítel byl úplně slepý, ale taky se nedá říct, že by byl nějak extra bystrý.

V druhé polovině hry přecházíme ze stealth mechanik do trochu akčnějších pasáží. Dá se říci, že začínáme hrát lineární GTA. Ovšem už od začátku, kdy uchopíte konečně střelnou zbraň, pochopíte, že hra úplně na toto nebyla připravená, protože střílení bylo takové nemotorné.

Celkově se ale Manhuntu dařilo a tak o čtyři roky později vyšel druhý díl, který vše již zmíněné vzal o level výš.

Manhunt 2 (2007)

Teď teprve přichází to zajímavé. 31. října 2007 vydává Rockstar Games druhý díl Manhunt na Playstation 2, Playstation Portable, Wii a později i PC. Tak jak by to mělo být, vše je vylepšené od grafiky, hratelnost, ale hlavně i střílecí pasáže a brutalita veškerých poprav.

Co se stalo se sérií: Manhunt?
i Zdroj: Rockstar London

Příběh se točí okolo Daniela Lamba a Lea Kaspera. Dvou pacientů psychiatrické léčebny, kteří při výpadku proudu během bouřky uniknou. Vy v roli Daniela, který trpí ztrátou paměti, se snažíte vlastně zjistit, kdo doopravdy jste, co se Vám stalo, proč po Vás jdou lidi, kteří po Vás jdou. Toto všechno za pomoci Lea.

Hra skvěle zpracovává rozdíly těchto dvou postav, kdy Daniel je vlastně ve skutečnosti mírumilovný člověk, ale jde na něj špatný vliv od Lea, který zase naopak je opravdu stejně “milý” jako třeba James E. Cash z prvního dílu.

Samozřejmě, opět, příběh má daleko větší hloubku než co je řečeno, ale pro lidi, kteří ještě tento psychopatický “klenot” nehráli, už nebudu prozrazovat víc.

Nebyl by to Rockstar, kdyby se při vydání nepotýkali s velkou kontroverzí. Tentokrát větší než u prvního dílu, protože hra vypadala lépe, animace byly reálnější, krvavý scény opravdu krvavější a tentokrát i člověku, kterému nevadí brutalita, se s menším znechucením ozve oběd v žaludku při pohledu na některé popravy.

Co se stalo se sérií: Manhunt?
i Zdroj: Rockstar London

Nutno říci, to jak vypadá Manhunt 2 dneska je prý cenzurovaná verze. Ať Vám toto tvrzení přijde jakkoliv vtipné, je fakt, že hra měla obsahovat daleko větší zvěrstva, než které jsou vidět. Do finální verze se nedostalo pár zbraní, a dost animací, protože jinak by v USA hra dostala AO+ hodnocení od ESRB (obdoba našeho známého Pegi doporučení), což by znamenalo nulovou možnost reklamy a hlavně nemožnost vydat takovou hru na konzolích, což by tady byla velká rána, jelikož hra původně měla vyjít hlavně na konzole. Takže vývojáři museli hru osekat a na pár poprav hodit černobílý filtr, aby nebylo vidět tolik krve.

Síla PC Gamingu si může však pískat. Jo hra byla osekaná, ale to neznamená, že by odstraněné věci úplně vymazali. Dneska si díky módům můžete hru užít opravdu v původním vydání jak ji vývojáři zamýšleli. Pokud Vás zajímá co vlastně ze hry bylo odstraněno, seznam máte zde. Pozor není pro slabé povahy.

Avšak popravy nebyly vylepšeny jen hezčí animací, nebo více krve apod. ale byly i obohaceny menší QuickTimeEvent mechanikou, kdy při popravě jste museli hýbat Joystickem, Wii ovladačem, nebo myší, podle toho co vlastně Daniel dělá. Největší autentičnost máte samozřejmě na konzoli Wii, kdy jste se místy opravdu cítili jako psychopati, protože tyto QuickTimeEventy nebyly náhodně generované, ale manuálně nastavené. Například, Daniel měl bouchnout někoho baseballovou pálkou, tak na vás bylo hnout myší z jedné strany na druhou, nebo ovladačem Wii zase švihnout jako při opravdovém úderu. Samozřejmě tato mechanika jde i vypnout, protože snad všichni víme jak většina hráčské populace na QTE kouká.

A to stále není vše. Rockstar Games představilo další už menší novinku v podobě poprav prostředím. Mohli jste člověka zabít víkem od záchodu, namočit mu hlavu do dusíku a pak mu s ní bouchnout o barel, nebo protivníkovi strčit hlavu do automatu na pití v plechovkách. Popravy už jednoduše nebyly jen na vašich zbraní.

Co se tedy stalo?

Tady je to těžké říct. Všechny hry sklidily úspěch, proč teda stále nevyšel třetí díl? Měl bych jednu teorii, která některým z vás už určitě došla. Uvědomme si, že Rockstar Games za posledních deset let vydal jen pátý díl GTA a Red Dead Redemption 2. To už mluví samo za sebe. GTA Trilogy nepočítám, protože na tom Rockstar Games nepracovalo, jen vydávalo. Druhý díl této skládačky by byl přímo v tématu celé série. Manhunt je i na dnešní poměry strašně temný a brutální, to si myslím, že by dneska už moc neprošlo.

Je vůbec třetí díl potřeba?

Jelikož hry na sebe nějak nenavazovaly a dvojka všechno v pořádku ukončila, tak asi nutnost po třetím díle nějak není. Bylo by to určitě fajn, o tom žádná, ale myslím, že třetí díl by dneska Rockstar Games dal spíše problémy než zisk. Tak snad se vydaří nějaký ten fanouškovský remaster, kterých je tuna a já doufám, že mi za chvilku nevykopnou dveře policejní složky kvůli věcem, které jsem k tomuto článku musel hledat.

Níže už trailer na druhý díl

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama