Velkolepé odhalení už ne tak velkolepé hry EA Sports FC24
i Zdroj: EA
EA Sports FC 24 Článek Velkolepé odhalení už ne tak velkolepé hry EA Sports FC24

Velkolepé odhalení už ne tak velkolepé hry EA Sports FC24

Josef Cón Josef Cón

Josef Cón, Josef Cón

14. 7. 2023 00:13

Abyste mi rozuměli, hra je více méně ok, ale to je z mého pohledu právě ten problém.

Reklama

13. července 2023 EA ve více než půlhodinovém livestreamu odhalila pokračování fotbalové sére s názvem FC24. Samotný „ceremoniál“ byl opravdu na vysoké úrovni. Kromě Andrewa Wilsona, CEO EA, vystoupili také Alex Scott, šampionka ženské Ligy mistrů, Luís Figo, který získal 4 tituly v La Lize, Didier Drogba se čtyřmi tituly v Premier League, Ronaldinho, vítěz Ligy mistrů nebo Leah Williamson, kapitánka ženského národního týmu Anglie.

Tyto ikony nebyly vybrány náhodou, EA jimi zvýraznila, že součástí FC24 budou přední světové soutěže.

Vrcholem pak byla ústřední postava hry, hvězda na obálce standardní edice EA Sports FC24, Erling Haaland, který zvolil na večer zvláštní outfit – zelené „pyžamo“ s iniciály E. H. na náprsní kapsičce. Swag!

Záznam livestreamu sem dám jen odkazem. Co se týká gameplay traileru, je na místě přiznat, že vás dokáže motivovat ke hře, vyvolá emoce, zkrátka splní svůj účel. I když skutečného gameplaye je v něm poskromnu.

A co bylo obsahem tohoto skutečně pompézního odhalení? Ze všech informací bych zdůraznil datum vydání 29. září 2023 a …….. to je asi vše. Ač sám nejsem aktivním hráčem, spíš pozorovatelem herního trhu, každý rok čekám, co přinese tato dojná kráva na peníze za novinky. Jak jinak nazvat hru, která každoročně tahá z hráčů peníze jak nákupem samotné hry, tak následnou monetizací in-game obsahu, aniž by přinesla něco nového (kromě aktualizovaných soupisek a ratingu hráčů).

Přemýšlím, kdy se vývoj zastavil. Je jasné, že jsme se od FIFA 96 posunuli kupředu, ale posledních pár let je to spíš miniaturní evoluce než revoluce, kterou bych čekal a chtěl. Samozřejmě můžete namítnout: „A co nového by si chtěl vidět?“ A máte naprostou pravdu, moje odpověď by s největší pravděpodobností byla jednoduše: „Nevím.“ Ale to je taky důvod mé skepse a nepochopení celé série resp. každoročního money grabbingu. Z ekonomického pohledu EA vymyslelo nezastavitelné „perpetuum mobile“. Pohledem hráče a nezaujatého “diváka” na herní zážitek, hratelnost, grafické zpracování a obsah ve hře mi to spíš připomíná filmovou sérii Rychle a Zběsile, která taky nikdy neskončí a i když všichni víme, že to nejlepší má už za sebou, stejně se na ni podíváme. Kdybych chtěl přirovnání dovést do extrému využiju nekonečný seriál Ulice, který také jen recykluje obsah a mění obsazení a kulisy :)

Abych byl fér, tak se mi líbil příběh vzniku loga (vidět ho můžete hned na úvod záznamu livestreamu). Ikonický fotbalový trojúhleník, do kterého jsou vloženy písmena F a C má zkrátka myšlenku. To je ale jen moje úchylka, naprostou většinu hráčů tohle vůbec nezajímá. A tím se tedy dostáváme k novinkám, kterých je opravdu poskromnu. Je skvělé, že si EA udrželo licence předních světových soutěží, bez toho by to ani moc nešlo, ale postavit na tom hlavní linku představení hry? Hmmm…

Dobře je tu tzv. Hypermotion V. Technologie, která má přinést „nejrealističtější animace všech dob“. Rád se budu mýlit, ale bude to takový skok oproti ročníkům 21/22/23?

V rámci oblíbeného Ultimate týmu by mělo být k dispozici také specifické vylepšování fotbalistů tak, aby ve finále každý hráč mohl mít vlastní unikátní kombo. Jestli to je onen faktor X, který změní hru k lepšímu nebo někdo objeví OP schopnosti a hru to rozbije, nechávám na budoucnosti.

Spolupráce se sportovní analytickou společností Opta, která má přinést specifické herní styly, zní bezesporu zajímavě.

Těšit se můžete na přepracovanou kariéru hráče a manažera (trenéra) a poprvé v historii bude možnost spojit se s hráči napříč platformami v rámci režimu Clubs.

V rychlosti se na ceremoniálu objevila také nová mobilní hra FC Tactical, která by měla být tahovou strategií. Nic víc o ni však nezaznělo.

EA Sports FC 24 schytává na sociálních sítích kritiku. Fotbalisti vypadají jako simíci!
i Zdroj: EA

EA Sports FC 24 schytává na sociálních sítích kritiku. Fotbalisti vypadají jako simíci!

EA zveřejnila první oficiální trailer nástupce série FIFA fotbalového titulu EA Sports FC 24. Hráči nešetří kritikou a hojně…

11. 7. 2023 11:30

Pokud si dočetl až sem, tak díky! Doufám, že jsem tě příliš nenudil svou úvahou nad nekonečnou sérií. Možná jsem příliš skeptický a unavený dosavadním (ne)vývojem a ona revoluce opravu přišla/přijde. To se dozvíme, až si hráči poprvé zahrají a začnou šířit své reálné pocity ze hry. Zatím jsem v týmu “EA Never Disappoints When It Comes To Disappointing Us” tedy “EA nikdy nezklame, když nás chce zklamat”.

Jak to vidíte vy?

EA Sports FC24 vychází 29. září na PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One a Series X|S, Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama