Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz
i Zdroj: TCL
Článek Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

18. 10. 2023 16:00

Do redakce kolegů doputovala k testování televize TCL. Jde o model C745 s úhlopříčkou 55", tedy 139 cm. Přečtěte si, jak se jim líbila.

Reklama

Článek je převzat z webu Grunex.com se svolením autora. Jedná se o autentickou recenzi. Originální text včetně produktového ocenění „Výhodná koupě“ najdete zde.

Připravte si televizní stolky. Do redakce k nám doputovala na testování QLED televize TCL C745 s úhlopříčkou 55“ (139 cm). Se svou vysokou obnovovací frekvencí a některými režimy se honosí anglickým přívlastkem „gaming“. Tak se na ni pojďme posvítit.

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Herní televize, až 240 Hz a QLED 

TCL svůj model C745 představilo ve čtyřech variantách velikosti. Od námi testované univerzální verze s úhlopříčkou 55“ se můžete přes 65“ nebo 75“ dostat až ke gigantickému modelu s 85 palci, což odpovídá 214 cm. Televizory využívají technologii QLED – tedy diody s vrstvou kvantových bodů a celoplošně zónově řízeným podsvícením. Spektrem barevnosti pokrývá jejich obraz 94 % standardu gamutu DCI-P3 (širší gamut, jakožto alternativa k Adobe RGB). Rozlišení obrazovky je standardní 4K (3840 x 2160 px) s poměrem 16:9.

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Dobrá konektivita, jednoduchá konstrukce

Konstrukce TCL 55C745 je velmi jednoduchá a po vybalení z krabice musíte k televizoru v podstatě jen přišroubovat centrovanou základnu s pomocí čtyř šroubů, případně využít VESA držák pro rozměr 400 x 400 mm. V dolní části najdete pouze tenký pruh s logem výrobce a indikační diodou, jinak jsou linie čisté a rámečky displeje velmi tenké. Konektorová výbava je zcela dostatečná – najdete zde tři HDMI konektory (mezi nimi i variantu s podporou eARC), klasický AV vstup, RJ-45 pro pevné připojení k internetu, USB, optický audiokonektor, ale i standardní 3,5“ jack.

Vysoké frekvence pro hráče

Obrazovka s elegantními tenkými rámečky se chlubí především vysokou variabilní obnovovací frekvencí synchronizující v pásmu 48-144 Hz. To je samozřejmě jeden z hlavních aspektů, proč se televize dá považovat za herní. S pomocí technologie DLG dokáže televize dokonce doručit obnovovací frekvenci 240 Hz s aktivovaným herním režimem. Počítejte ovšem s tím, že takto vysoké hodnoty lze dosáhnout pouze s rozlišením 1080p. Kromě toho umožňuje TCL synchronizaci snímkových frekvencí přes AMD FreeSync. Kompatibilní je také s využitím HDR Gaming Interest Groups (HGiG).

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Nadprůměrný obraz

Celkově hodnotím obraz velmi dobře. Barevné spektrum přináší živý obraz, kontrast je výborný, líbí se mi možnost využití opravdu rychlé obnovovací frekvence. Oceníte ji nejen s konzolemi posledních generací, ale taky v kombinaci s výkonným počítačem. TCL navíc nabízí i doplňkové herní funkce s využití speciálního panelu, který se po přepnutí na gamingový vstup aktivuje delším podržením tlačítka nabídkového menu. Televize pak umí dělat screenshoty, vytvořit vám na obrazovce vlastní zaměřovač, abyste dokázali dobře mířit za jakékoliv situace, a další drobnosti. Trochu vtipné jsou některé nedokonalosti v překladu softwaru – třeba položka „menu“ v tomto herním panelu je přeložena jako „jídelní lístek“.

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Po připojení notebooku jsem chvíli bojoval s nastavením, aby neduplicitní režim fungoval při správné frekvenci a rozlišení. Nakonec vše fungovalo velmi dobře. Pro hraní jsem volil klasické rozlišení 1080p, tedy FullHD, a vyzkoušel jsem si různé typy her od Hogwarts Legacy přes Dave The Diver až po různé drobné „gaučovky“. Musím uznat, že hraní je komfortní a obdobně si televize bude rozumět s konzolemi.

Recenze: TCL 55C745 - Herní televize s až 240 Hz

Shrnutí

TCL 55CZ45 je při své ceně atraktivní televizí, která přináší ve svém segmentu plejádu skvělých vlastností. Momentálně ji můžete na CZC.cz zakoupit se slevovým kódem TCLWEEK2 za výborných 16.990 Kč, což je naprosto skvělá cena, uvážíte-li, že získáte panel, který zvládá až 240 Hz při FullHD rozlišení, obecně 144 Hz, má velmi dobrý obraz a zároveň využívá operační systém Google TV. Podpora standardů Dolby Vision, Dolby Atmos a dalších je potom už jen běžnou třešničkou na dortu. Po registraci navíc TCL nabízí prodlouženou záruku na 5 let.

TCL 55C745 je výbornou televizí, která z vašeho obýváku udělá perfektní gamingové zázemí pro jakoukoliv herní konzoli nebo herní počítač. Při své ceně nabízí hodně muziky za adekvátní částku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama