Steam, GOG a Epic Games Store. Populární platformy a jejich výhody a nevýhody
i Zdroj: Valve, CD Projekt, Epic Games
Článek Steam, GOG a Epic Games Store. Populární platformy a jejich výhody a nevýhody

Steam, GOG a Epic Games Store. Populární platformy a jejich výhody a nevýhody

David Vondráček

David Vondráček

6. 11. 2023 20:00

V dnešní době už existují desítky platforem, přes které můžete hrát hry. I některá herní studia jako EA nebo Ubisoft pak mají své vlastní. Dnes se podíváme na tři nejoblíbenější, které hráči velmi často využívají.

Reklama

Steam

Asi málokoho překvapí, že právě steam je nejspíš ten nejpopulárnější. Vždyť je s námi už od roku 2003. Najdete tu víc jak 30 000 her a každý den je online miliony hráčů po celém světě a dlouhou dobu neměl žádnou konkurenci.

Steam má momentálně největší knihovnu her. Komunita je velmi aktivní a oblíbené jsou i speciální výprodeje a slevy. Hráči také oceňují, že některé hry nabízejí přidání vlastního obsahu a workshopu.

na druhou stranu u steamu je často pomalá zákaznická podpora a u většiny her platí takzvané DRM (Digital Rights Management - správa digitálních práv).

GOG

Takhle platforma od CD Projektu přišla v roce 2008 a na rozdíl od steamu se zaměřuje právě na hry bez DRM a klasické tituly.

Oproti steamu zde tolik her nenajdete, je jich tu méně než 9000 her. Výprodeje a slevy  proto nejsou tak časté.

Na druhou stranu tu najdete tituly, jaké na jiných platformách nenajdete. Klient GOG také nabízí volitelné online funkce a cross platform hraní na různých systémech jako Windows, macOS nebo Linux.

Epic Game Store

Mezi ostatními platformami je ještě relativně mladá, přišla v roce 2018.

Epic Games láká hráče hlavně na hry zdarma, které rozdává pravidelně. Developeři také dostávají vyšší podíl na příjmech. Kromě toho Epic má exkluzivní tituly, které na jiných platformách nenajdete, například Dead Island 2.

Na druhou stranu je knihovna her velmi malá, her tu není ani 600. Sociální funkce například oproti steamu jsou velmi omezené. Nemůžete například někomu koupit hru, hrát off-line a nejsou zde ani achivementy.

Steam, GOG a Epic Games Store mají tak své pro a proti.  Steam nabízí největší knihovnu her a časté výprodeje, GOG se zaměřuje na klasické hry bez DRM a Epic Games Store nabízí exkluzivní tituly a hry zdarma.

Výběr tak nakonec závisí na našich preferencích a herních potřebách. 
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama