Recenze filmového Five Nights at Freddy's
i Zdroj: Universal Pictures
Filmy a seriály Recenze Recenze filmového Five Nights at Freddy's

Recenze filmového Five Nights at Freddy's

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

5. 11. 2023 19:00

Po skoro deseti letech od vydání prvního dílu Five Nights at Freddy's a po několika neúspěšných pokusech o zfilmování se to konečně podařilo. Společnost Blumhouse společně se Scottem Cawthonem, otcem FNAF, nám přinesli pořádný film z tohoto univerza. Jaký je?

Reklama

Před tím, než začnu s jakýmkoliv verdiktem chci varovat. Tento článek bude obsahovat menší spoilery, protože neznalý herního příběhu a knížek by mohli se mnou v nějakých částech nesouhlasit, či nepochopit kontext pro takové a takové hodnocení. Rozhodně nebudeme spoilerovat úplně celý film, ale když to situace bude vyžadovat, holt řeknu něco z příběhu. Pokud však příběh znáte, asi není co řešit, protože se tu moc rozdílů od knih a her neobjeví.

V poslední části recenze si taky shrneme zajímavé detaily, kterých jsme si ve filmu všimli. Budou obsahovat silné spoilery, ale bude to dostatečně označeno, pro ty, kteří film ještě neviděli. Pak už bude následovat ohodnocení.

O čem to tedy je?

Příběh filmu nám přiblíží život a strasti velice známé postavy Mika Schmidta (Josh Hutcherson), za kterého hrajeme hned v několika dílech stejnojmenné hry, kdy uvidíme jak se Mike snaží bojovat s nezaměstnaností, zajištění a ochranu jeho sestry Abby (Piper Rubio), a pomocí lucidního snění zjistit, kdo mu v dětství unesl bratra Garretta (Lucas Grant). 

Mike příjme práci jako noční hlídač v opuštěné Freddyho restauraci, kde pomalu zjišťuje drastické události, které se na tomto místě staly. Díky svému lucidnímu snění se mu do snů dostávají i děti, kteří byly v této restauraci zavražděny a schovány do animatroniků, kteří mu díky jedné výměně jsou schopni ukázat, kdo mu v dětství unesl bratra. Díky chybě, kterou udělá se pak snaží všechno napravit.

Rozhodně nečekejte, že budete sledovat jednoho člověka, jak zběsile přepíná kamery a zavírá dveře. Film se snaží vyprávět o příběhu, který se děje na pozadí hry a v knihách. Jestli se jedná o správné zobrazení příběhu můžeme pouze spekulovat, jelikož 80 %, co o příběhu víme, jsou jen nepotvrzené informace a teorie lidí, kteří se snaží části příběhu dát dohromady, aby to dávalo smysl. 

Myslíme, že ať už víte o příběhu cokoliv, je víc než jisté, že Vás film v hodně věcech překvapí, a že určité události a fakta, který jste brali jako správné, nakonec úplně správné nejsou.

To nejdůležitější pro fanoušky Five Nights at Freddy's

Film je od 12ti let. Rozhodně na Vás každou sekundu nic neskáče a co se týče nějaké brutality, ta tu až na dvě krátké scény chybí.

Říkáme to, protože hodně lidí očekávalo nějaký krvák a film plný “Jumpscarů” jako v případě fanouškovských VHS animací, které můžete najít různě na Youtube jako tuhle. Nic takového se neděje, protože se jedná o takovou rádoby "strašidelnější pohádku". Je to ale nutně špatně?

Rozhodně si nemyslíme. Scott Cawthon už od začátku avizoval, že film je pro fanoušky série a má za úkol si tyto lidi udržet a ne nabírat další. A ačkoliv kontext událostí je morbidní, v samotných hrách se nikdy nějaké větší násilí neukazovalo. 

Můžete být překvapeni, že animatronici, kteří Vás ve hrách neustále vraždí, se nakonec chovají jako malé děti. A proč? Protože samozřejmě to jsou duše malých dětí a nám se tento detail opravdu líbil.

Co se filmu opravdu povedlo?

Rozhodně můžeme říct atmosféra celé restaurace, která na Vás dýchne vzduch 80. let, ve kterých fungovala. 

Animatronici, ať už Bonnie, Freddy, Chica, Foxy, ale i Cupcake, který v hodně situacích opravdu působil děsivě. Všichni vypadaly přesně podle předlohy, bez nějakého zásahu do designu. Dokázaly vypadat strašidelně, ale i roztomile a v určitých situacích tematicky vtipně. Kostým původního Springtrapa, neboli vlastně Golden Bonnie, vypadal taky úžasně a děsivě. Nemluvě o jeho svítících očích a upraveného hlasu Williama Aftona (Matthew Lillard).

Propojení originálních dílu od Scotta Cawthona s Five Nights at Freddy's: Security Breach. Už od začátku jsme díky Twitteru (dneska X) zjistili, že se Scott Cawthon bude snažit propojit tyto dvě univerza dohromady a to za nás se mu celkem smyslně povedlo. Není to sice až tak světoborné, pouze postavu Vanessy (Elizabeth Lail) ze Security Breach dokázal vměstnat do původního příběhu, aniž by narušil to, co hry a knížky už vytvořily. Její role má svůj důvod, který se dozvíte hlavně na konci a její zájem o Freddyho restauraci je taky dostatečně vysvětlen.

Animatronici jsou opravdu pravý. Během natáčení si musel vzít kostým pouze Matthew Lillard v roli Golden Bonnie/Springtrap. Jinak všichni ostatní jsou opravdu hýbající se roboti.

Co se filmu naopak nepovedlo?

Musíme se přiznat, trošku stojíme na hranici mezi lidmi, kteří chtěli brutalitu ve filmu a taky mezi lidmi, kterým absence brutality nevadí. Ano, hry nikdy nebyly o zobrazování násilí, ale dá se říci, že i my jsme si trošku představovali aspoň menší inspiraci v již zmíněných VHS animacích. Chápeme, že takhle to Scott Cawthon chtěl, ale nedokážeme si moc pomoct.

Dále jsme čekali větší strašidelnost, větší hororový faktor, kdy se třeba opravdu budeme bát. Místo toho jediné, co nás dokázalo trochu vyděsit, byl Baloon Boy, který se ve filmu taky objevuje.

Zhruba ve druhé třetině filmu nás začala trochu štvát skoro až dotěrnost Vanessy, která na nás pomalu spíše začala působit jako jeden z těch otravnějších charakterů. Všechno tohle je na konci celkem dobře a smysluplně vysvětleno, ale během filmu na nás občas působila jako učitel Gilderoy Lockhart z filmu Harry Potter a tajemná komnata. Ačkoliv tento učitel byl záměrně otravný, Vanessa asi otravná být neměla.

Celkově i jako fanoušek příběhu je možnost, že první polovinu filmu nebudete vůbec chápat, co se vlastně děje. Celá tato část je trochu zmatená a všechno ve finále pochopíte správně až při druhém, nebo třetím zhlédnutí. 

Detaily z filmu pro fanoušky příběhu (SPOILERY)

Momentálně se dá už trošku spekulovat proč kamera v kuchyni v prvním dílu hry nefunguje. Na konci filmu tam přece animatronici odnesli trpícího Williama Aftona. Není potvrzené na 100 %.

V kanceláři Steva Raglana, kde si povídá s Mikem o nové práci, můžete vidět zamčený kufřík, který se objevuje i ve hrách.

Při Mikovo prvním prohlížení animatroniků si můžeme všimnout svítících očí na pravé straně od Chicy. Mělo by se prý jednat o Marionette, neboli Puppet z druhého dílu hry, která měla chránit dceru Henryho Emily, kolegy Williama Aftona.

Garrett má na rodinné fotce stejný tričko jako Crying Child ze čtvrtého dílu hry.

Ve skladu můžeme vidět i Psa Sparkyho z knih a kostým Shadow Freddyho/Bonnie včetně Elly z knižní předlohy.

Scéna, kdy se Abby schovává za arkádama před Foxym je vystřižená z knížky Silver Eyes.

Verdikt

Verdikt

Filmový FNAF sice zklame lidi, kteří čekali opravdu hororový a brutální zážitek, ale naprosto uspokojí fanoušky celé ságy a nadšence do příběhu. Reálné ukázání pravé tváře animatroniků, kteří jsou pouze duše dětí nahrává do karet a logické spojení původního příběhu se Security Breach je sice viditelné, ale pravděpodobně bude větší až v dalších dílech, který mají být tři.

Hodnocení

Jak hodnotíme

Co se nám líbí a nelíbí?

Opravdový roboti jako animatronici
Spojení dvou příběhů do jednoho
Úžasný výkon Matthewa Lillarda v roli Williama Aftona
Malé detaily z her
Vytvořeno pro fanoušky
Místy otravná postava Vanessy
Hororová hloupá rozhodnutí Mika Schmidta
"Vytvořeno pro fanoušky"
Zmatená první polovina filmu
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama