Obchod Epic Games Store není ziskový ani téměř pět let od spuštění
i Zdroj: Epic Games
Novinka Obchod Epic Games Store není ziskový ani téměř pět let od spuštění

Obchod Epic Games Store není ziskový ani téměř pět let od spuštění

Richard Šimáček

Richard Šimáček

7. 11. 2023 19:00

Drahá válka Epicu s Valve o peníze hráčů počítačových her se stále nevyplatila, přiznala společnost Epic Games. Strategie kupování exkluzivity pro různé hry na svůj herní obchod se tedy Epicu z dlouhodobého hlediska nevyplatila.

Reklama

Obchod Epic Games Store byl spuštěn před téměř pěti lety s atraktivními exkluzivitami pro PC, jejichž zajištění stálo společnost stojící za hrou Fortnite nemalé peníze. Od té doby společnost Epic vrhla kýbl peněz na zajištění exkluzivních her pro PC (naposledy Alan Wake 2) a týdenní bezplatné rozdávání her ve snaze ukrojit si kousek z koláče PC her. Dokonce zavedla agresivní podmínky pro vydavatele a vývojáře, aby se pokusila přilákat na svou platformu více her.

Přes to všechno se Epic Games Store zatím nedostal do zisku a s blížícími se prosincovými pátými narozeninami je stále ztrátový. Potvrzení přichází od samotného Epica během probíhajícího soudního sporu Epic versus Google, jak uvádí The Verge.

Šéf obchodu Epic Games Store Steve Allison na svědecké lavici uvedl, že ačkoli obchod zatím není ziskový, "cílem" společnosti Epic je stále růst. Podle serveru The Verge e-maily odhalené během soudního procesu Epic versus Apple naznačují, že společnost doufá, že si bude nárokovat polovinu všech příjmů z počítačových her.

Pro společnost Epic, kterou nedávno postihlo zdrcující kolo propouštění, v jehož rámci byly propuštěny stovky zaměstnanců v samotném Epicu i jeho dceřiných společnostech, včetně vývojářské firmy Mediatonic, která stojí za Fall Guys.

Obchod Epic Games Store nadále nabízí vydavatelům a vývojářům rozdělení příjmů v poměru 88/12, zatímco společnost Valve si z prodejů na Steamu bere 30% podíl. Epic také spustil program First Run, který vyměňuje 100 % příjmů za šestiměsíční exkluzivitu na PC. Již v březnu společnost uvedla na trh sadu nových nástrojů pro samovydávání, které mají tvůrcům a vydavatelům pomoci plynuleji vydávat hry v digitálním obchodě.

Služba Steam mezitím nadále dominuje trhu s počítačovými hrami. V lednu služba společnosti Valve překonala svůj rekord v počtu souběžně hrajících online uživatelů, když bylo online jen o málo více než 32 milionů hráčů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama