Násilné hry ve skutečnosti snižují stres hráčů, zjistila nová studie
i Zdroj: Spite.cz / S využitím Copilot
Novinka Násilné hry ve skutečnosti snižují stres hráčů, zjistila nová studie

Násilné hry ve skutečnosti snižují stres hráčů, zjistila nová studie

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

23. 1. 2024 10:00

54 mužů se zúčastnilo velkého testu: mají násilné hry negativní vliv na hráče? Výsledky testování vás možná překvapí, nicméně jednoznačně se potvrdilo, že se není čeho obávat.

Reklama

Jistě jste za svůj herní život slyšeli spoustukrát, ať už přímo od rodičů, sourozenců nebo v okolí, že hraní her může hráče vést k agresi, až dokonce ke zločinům. Nejčastěji to je oblíbená a ohraná fráze, “To má z těch her!”. Ačkoliv se v minulosti několikrát prokázalo, že šílenci, kteří páchají zlo, a zároveň to mohli být vášniví hráči, to z her nemají, a to i navzdory tomu, že klidně mohlo jít o fanoušky akčních nebo doslova brutálních her. 

O jednu další studii se postarala společnost Science Direct. “Zkoumali jsme hraní násilných vs. nenásilných videoher, a zjišťovali, jak na hráče působí a jak je ovlivňuje.” Testu se zúčastnilo 54 mužů, hráli násilné a nenásilné hry, výsledek je možná překvapující, ale také jasně dokazuje, že násilné hry nezmění osobnost a nezpůsobují agresi v reálném životě. Výsledkem je fakt, že:

Násilné hry ve skutečnosti snižují stres hráčů. U některých šlo dokonce doslova o relaxační chvilky.

Jak, že se podobné experimenty testují? Všem zúčastněným před hraním a po, byly odebrány sliny, následně se zjišťovalo, jak je na tom stresový hormon, a všichni vyplnili dotazník s nejrůznějšími otázkami, typu “jak jste se cítil v této situaci?” apod. 

Nebyl pozorován žádný vliv na hladinu testosteronu u násilných ani nenásilných skupin hráčů. K velkému překvapení vědci zjistili pokles hladiny kortizolu ve skupině hrající násilnou pasáž, což naznačuje, že hraní násilných videoher by ve skutečnosti mohlo mít na jejich hráče relaxační účinek.

Testování se úmyslně nezúčastnily ženy, odůvodněné to bylo jejich užíváním antikoncepcí či aktuálního menstruačního cyklu. Obě tyto situace mohou měnit stresovou hladinu, což by mohlo testování ovlivnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama