Český novinář vyzpovídal tvůrce Tetrisu a zahráli si proti sobě
i Zdroj: Playstudios Inc.
Rozhovory Novinka Český novinář vyzpovídal tvůrce Tetrisu a zahráli si proti sobě

Český novinář vyzpovídal tvůrce Tetrisu a zahráli si proti sobě

Richard Šimáček

Richard Šimáček

23. 1. 2024 07:00

Český novinář Daniel Stach měl možnost vyzpovídat tvůrce Tetrisu Alexeje Pažitnova. Ten nám řekl pár zajímavých informací o hře, když teprve začínala. Reportér si také s tvůrcem Tetrisu zahrál.

Reklama

V rámci pořadu České televize Hyde Park Civilizace reportér Daniel Stach vyzpovídal ruského tvůrce Tetrisu Alexeje Pažitnova. Řekl mnoho zajímavých detailů ze začátku vývoje Tetrisu a přidal i nějaké názory na aktuální témata. V tomto článku najdete několik z nich.

Původní verze Tetrisu měla 700 až 800 řádků kódu a tvůrce ji zvládl napsat za 14 dnů. Původní verze hry byla také bez zvuku, protože Alexej Pažitnov neměl na svém počítači zvuk. Zvuk hry tedy vytvořil až někdo jiný později, když hra měla jít na volný trh.

V roce 1985 vyšla barevná verze Tetrisu a ta se během 14 dnů rozšířila skoro do celé Moskvy. Díky tomu vznikly poměrně vtipné situace, jako že pracovníci různých úřadů, kde měli počítače, raději hráli Tetris než aby pracovali. To se týkalo i vedoucích.

Nejoblíbenější blok tvůrce je blok L a nejvíce problematický je podle něj blok Z, protože bylo vždy pod ním malé místo. Hra měla úspěch i když byl autor ze Sovětského svazu, protože byla jednoduchá a mohl ji hrát každý. Tetris podle autora také stojí za úspěchem konzole Gameboy.

Od roku 1995 byl Tetris patentově uznán jako vlastnictví Alexeje Pažitnova. Dříve byly patentové neshody, takže autor nedostával žádné peníze. Od stejného roku začal tvůrce na hře konečně vydělávat.

Pažitnov žije od roku 1991 v USA a do Ruska se jen tak nechce vrátit kvůli současné politické situaci. Alexej také velmi věří v to, že esport bude nadále růst a věří ve velký technologický pokrok díky umělé inteligenci.

Na konci rozhovoru si Daniel Stach zahrál jednu hru Tetrisu proti Alexeji Pažitnovovi a je úplně jasné, kdo vyhrál. Tvůrce Tetrisu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama