Vzniká Nadační fond Twisten Foundation, chce pomoct dospívajícím s psychickými potížemi
i Zdroj: Karel „Twisten“ Ašenbrener / Twisten Foundation
Novinka Vzniká Nadační fond Twisten Foundation, chce pomoct dospívajícím s psychickými potížemi

Vzniká Nadační fond Twisten Foundation, chce pomoct dospívajícím s psychickými potížemi

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

6. 12. 2023 14:00

Rodina zesnulého esportového talenta Twistena založila nadační fond, cílem má být méně podobných situací. Pojďme si společně Twisten Foundation představit.

Reklama

V červnu letošního roku svět obletěla velmi smutná zpráva. O život přišel teprve 19letý esportový talent Karel Ašenbrener, pod přezdívkou známý jako Twisten. Rodina na nic nečekala a společně založila fond, díky kterému by se podobné situace nemusely v budoucnu stávat.

TWISTEN FOUNDATION

Nadační fond založila v listopadu 2023 rodina Karla Ašenbrenera: matka Ivana, otec Karel a dva bratři. Rodina do fondu vložila základní jmění ve výši 250 tisíc Kč. Přispět můžete například prostřednictvím oficiálních stránek Twisten Foundation.

Vzniká Nadační fond Twisten Foundation, chce pomoct dospívajícím s psychickými potížemi
i Zdroj: Karel „Twisten“ Ašenbrener / Twisten Foundation

O TWISTENOVI

Karel Ašenbrener (Twisten) se narodil v Praze a od malička byl velmi aktivní. Hrál závodně fotbal za ČAFC v Praze a vždy měl velmi bojovného ducha. Rád soutěžil, jezdil výborně na snowboardu. Jako malý kluk začal se svými staršími bratry hrát počítačové hry, například Counter Strike, FIFA a další. 

Postupně se dostal až ke hře Valorant, kterou začal hrát v roce 2020. Svou pílí a úsilím si vybojoval cestu přes dvě největší české esportové organizace, eSuba a Entropiq, až do organizací světového formátu: nejprve do německé BIG a poté do francouzské organizace Vitality

Snil o tom, že se bude hraním počítačových her živit a že jednou bude stát na stage. A to se mu splnilo. Pod přezdívkou TWISTEN ho znaly tisíce fanoušků online hry Valorant po celém světě. 

Patřil ale nejen k nejtalentovanějším hráčům na světě, byl to především člověk s velkým srdcem. Nemálo vydělaných peněz posílal na charitu, zajímal se o dění kolem sebe, přispíval například na děti postižené zemětřesením v Turecku. 

Twisten s maminkou Ivanou
i Zdroj: Karel „Twisten“ Ašenbrener / Twisten Foundation
Twisten s maminkou Ivanou

Byl také odvážný. Začátkem roku 2023 se otevřeně přiznal k tomu, že bojuje s depresemi, že pravidelně navštěvuje odborníky a že se léčí. I tady se projevil jako velký bojovník, který se nebál mluvit o tom, co je pro mnohé mladé spíš tabu. 

Svůj boj s depresemi bohužel prohrál a 7. června 2023 se rozhodl ukončit svůj život. To, že v esportovém světě zanechal nesmazatelnou stopu, se ukázalo i po jeho smrti. Rodina dostávala tisíce soustrastných zpráv, v nichž fanoušci i další lidé z celého světa vyjadřovali soustrast, a psali o tom, co pro ně znamenal. 

Mnozí si ho pamatují jako neuvěřitelně pozitivního člověka, který se rád smál, žertoval a vždy se snažil, aby se lidé kolem něj cítili dobře. Přestože sám uvnitř bojoval s démony, a nakonec i s nešťastnou láskou. Byl zodpovědný, měl týmového ducha a nikdy se nevzdával.

Průzkum Národního ústavu duševního zdraví ukazuje, že psychický stav mladých lidí je alarmující. U každého třetího deváťáka v Česku se projevují znaky, které ukazují na středně těžké až těžké úzkosti. Čtyři z deseti navíc mají známky středně těžké až těžké deprese. Podle Českého statistického úřadu si v roce 2022 v Česku vzalo život 1 302 osob

Tato statistika roste nejrychleji právě u mladých lidí. Sebevražda je nyní důvodem čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 až 24 let. Psychologická péče je přitom často nákladná, dětských psychologů je navíc dlouhodobě nedostatek.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama