Vše, co musíte vědět o Apple Vision Pro: má pro nás nějaký smysl?
i Zdroj: Apple Inc.
Novinka Vše, co musíte vědět o Apple Vision Pro: má pro nás nějaký smysl?

Vše, co musíte vědět o Apple Vision Pro: má pro nás nějaký smysl?

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

8. 2. 2024 17:00

Přemýšlíte o novém zařízení Apple Vision Pro? Potom se nejdříve mrkněte, zda-li to vůbec dává smysl. Sepsali jsme vše, co byste o novém produktu od Apple měli vědět.

Reklama

Apple se znovu postaral o obrovský trend. Před několika dny oficiálně spustil prodej svého nového zařízení Apple Vision Pro. Aktuálně jej mohou zájemci sehnat pouze na území Ameriky, nicméně odzkoušeli jej i první češi. Pojďme si detailně představit, co vlastně Apple Vision Pro je, a zda má vůbec nějaký smysl je pořizovat.


Co je vlastně Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro je podle společnosti Apple revolučním náhlavním zařízením, které může nahradit PC, které jede na zbrusu novém VisionOS systému. Headset nabízí pohled do virtuálního světa, který je vytvořen pomocí AR a VR. Jde prakticky o konkurenci známějších například Meta Quest 3, avšak s více možnostmi, a zásadně vyšší cenovkou. Vše navíc můžeme ovládat jak hlasem, tak gesty. “Využití najdete nejen doma, ale také na cestách,” tvrdí Apple. Například takhle jej využil Jaroslav Beck, spoluzakladatel Beat Games s.r.o., přímo na cestě během letu. 


Využití

Jedním z hlavních využití Apple Vision Pro je práce na dálku. Umožňuje vám uspořádat aplikace kdekoli a přizpůsobit je na námi zvolenou velikost, což umožňuje vytvořit pracovní prostor dle našich požadavků. Můžeme také používat aplikace ke spolupráci s kolegy na stejných dokumentech současně.

Kromě samotné práce pak můžeme pohodlně komunikovat například skrze FaceTime s několika dalšími lidmi. Tato funkce v současnosti vypadá celkem komicky. Doslova totiž nevidíte člověka, ale virtuálně vyrobeného 3D avatara, který vytvoříte snímáním při spuštění Vision Pro.


Zábava

Jestliže jste uživateli produktů od společnosti Apple, potom jistě víte, jaké vestavěné aplikace na vás s Vision Pro čekají. Nechybí zde naprosto základní aplikace typu Fotky, Zprávy, Poznámky, FaceTime nebo vyhledávač Safari. Nechybí zde samozřejmě ani oficiální obchod AppStore, díky kterému se dostaneme k dalším tisícům aplikací. 

Pokud zrovna sedíme na pohovce, nebo se jen tak válíme v posteli, potom si můžeme pohodlně pustit film, Spotify nebo YouTube aplikaci, která by měla vyjít v rámci několika dnů. Nicméně nebudeme závislí na jedné obrazovce, během sledování filmu můžeme odepisovat na zprávy, nebo dokonce pracovat. Co zde rozhodně nechybí, je kamera, která dokáže velmi jednoduše a kvalitně zachytit 3D snímky, specifikace jsou:

  • Stereoskopický 3D hlavní kamerový systém
  • Prostorové foto a video záznamy
  • 18 mm, ƒ/2.00 clona
  • 6.5 stereo megapixelů
Vše, co musíte vědět o Apple Vision Pro: má pro nás nějaký smysl?
i Zdroj: Apple Inc.

Jak jsme již uvedli výše, headset můžeme používat také pro sledování videí nebo filmů, například díky oficiální podpoře aplikací Disney+ či Netflixu.

A co třeba hraní her? Aktuálně neočekávejte nic velkého. Aktuálně nejoblíbenější VR hry typu Beat Saber, Half-Life: Alyx, Assassin's Creed: Nexus nebo Horizon: Call of the Mountain. K dispozici jsou jen menší hříčky, které vás zcela jistě neuspokojí. Uvidíme, co nabídne budoucnost, nyní si ale pořizovat Vision Pro čistě kvůli hraní nemá smysl.

Vzhled předního skla

Doplníme …


Příslušenství

Jak se dalo čekat, headset Vision Pro dostane spoustu příslušenství. Tím nejdůležitějším je externí baterie, která vydrží zhruba 2 až 3 hodiny, záleží na tom, co zrovna děláte. Ta skrývá zdířku na USB-C, díky čemuž můžete na cestách připojit další powerbanku, nebo se doma napojit přímo kabelem na zásuvku.

Zakoupit si pak můžete i cestovní “tašku”, která je svým provedením za prvé velmi pěkná, za druhé odolná vůči pádu a poškození zařízení. Každopádně v tomto případě si připravte cca 200 dolarů. K dispozici je také kabel, kterým brýle připojíte přímo k Macu.


Výroba a sestavení

Vyrobit jedny Vision Pro má Apple vyjít na zhruba 35 tisíc Kč. Proč? Zpracování a design je náročný na výrobu a Apple je velmi dobře známý svoji precizností. Brýle navíc skrývají extrémně detailní součástky a několik senzorů či až 12 kamer. Přímo na brýlích najdeme i několik tlačítek.

Vše, co musíte vědět o Apple Vision Pro: má pro nás nějaký smysl?
i Zdroj: Apple Inc.

Odolnost

Všichni dobře známe dnešní moderní výrobky, a to především telefony, které prakticky po prvním pádu trpí na prasklá sklíčka displeje nebo fotoaparátu. Jak je na tom Vision Pro? Velmi podobně. První crash-testu se chopil youtubový kanál AppleTrack, který otestoval menší nárazy, ale také větší dopad přímo na zem. 

Bohužel se zjistilo, že je přední sklo velmi náchylné na škrábance, a o pádu na zem raději ani nespekulujme, přední sklíčko nevydrží. Více v přiloženém videu.


První hacknutí Apple Vision Pro

Zatím co většina majitelů se užívá první dny s novým zařízení, našli se samozřejmě i tací, kteří se do Vision Pro pokusí nepovoleně nabourat. První údajné hacknutí hlásí mladý student, který se zabývá “Microarchitectural Security PHD”. Naštěstí ale nejde o někoho, kdo by se snažil najít zneužití, navíc tyto chyby se velmi rychle dostanou k Apple, který bezpečnostní díru odstraní. Autor “hacku” tvrdí, že díky jeho krokům by velmi jednoduše šlo brýle “cracknout”, neboli “jailbracknout”. 


Prvních 72 hodin s Vision Pro

Apple Vision Pro již vyzkoušelo i několik Čechů. Nemohl mezi nimi chybět Apple nadšenec Petr Mára. Ten na svůj youtubový kanál nahrál půlhodinové video, ve kterém shrnul prvních 72 hodin. Petr například ukázal výše zmíněný cestovní box nebo externí baterii. Pokud se o Vision Pro chcete dozvědět více, určitě mrkněte níže.


Levnější varianta Apple Vision

Ještě předtím, než Apple představil Vision Pro, všem bylo jasné, že kromě kvalitního a designově krásného produktu, bude vyšší cenovka - minimálně o proti největší konkurenci. Nikdo ale asi nečekal, že se budou prodávat za 3.500 tisíce dolarů, což u nás včetně DPH udělá necelých 100 tisíc Kč. Ano, tohle zařízení si už zkrátka většina z nás nepořídí, už jen kvůli cenovce - samotný Apple však nabízí možnost splátek.

A tak je údajně v plánu i levnější varianta. O té v současné době nevíme vůbec nic, dokonce se neví ani přibližný termín uvedení. Pokud ale budou rozdíly podobné jako v případě iPhone 15 Pro a iPhone 15, pak bychom u nás odhadovali cenu na cca 70 tisíc korun včetně DPH.

Názor redakce Spite.cz

Ohledně Apple: Vision Pro jsem si toho v posledních několika týdnech zjistil opravdu hodně. Ať už jsem zjišťoval přímo informace o produktu, tak zkouknul několik videí, které se zaměřovaly na všechno možné. 

 

Vision Pro bych doporučil skutečně pouze lidem, kteří denně využívají počítač a navíc jsou často na cestách. Je opravdu dokonalé, si přímo před očima vytvořit pracovní plochu, kterou ovládáme gesty nebo hlasem. Za účelem zábavy to prozatím nedává smysl. Pokud vám jde o Spotify, YouTube nebo sledování filmů - doporučím zůstat klasicky u PC, sluchátek a TV/projektoru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama