Skutečnost nebo AI? Nová verze dokáže vytvořit extrémně realistická videa
i Zdroj: OpenAI
Novinka Skutečnost nebo AI? Nová verze dokáže vytvořit extrémně realistická videa

Skutečnost nebo AI? Nová verze dokáže vytvořit extrémně realistická videa

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

18. 2. 2024 14:00

Ať už chceme nebo ne, AI je budoucnost. Znovu to dokázala společnost OpenAI, která světu představila novinku Sora. Ta dokáže jednoduše vytvořit realistické filmy na míru.

Reklama

Umělá inteligence (AI), pojem, se kterým se v posledních měsících setkáváme opravdu velmi pravidelně. Vše začalo jako takový nevinný chat, se kterým jsme si mohli pokecat, který vám poradí v případě nejasností s historií, dokáže vypočítat nejrůznější příklady, nebo se vám prostě pokusí zlepšit den. My se na Spite nejčastěji shledáváme s AI především ve spojení s překlady her do češtiny, o kterých pravidelně informujeme.

Později se však veřejnost dostala k realistickému generování obrázků přímo na míru. Stačilo zadat, co přesně chcete, aby v obrázku bylo, jaké barvy, osobnosti nebo zvířata, a pak už stačilo pouze kliknout, a obrázek byl do několika sekund na světě. Velmi jednoduchá praktika, která lidem dokáže pomoct, nicméně má to i stinné stránky, velmi často díky těmto nástrojům vznikají podvodné obrázky a fake news

Budoucnost je jinde - Sora

Společnost OpenAI, která je výzkumným a vývojovým podnikem zaměřeným na pokročilé technologie umělé inteligence, světu představila revoluční novinku. Jmenuje se Sora a dokáže vytvořit tak realistická videa, u kterých jen málokdo pozná, že by šlo o strojově vytvořené záznamy.

Jak moc to je pracné? Asi jako výše uvedené možnosti generování textu nebo obrázku. Stačí sepsat, co všechno by mělo video obsahovat, v jakém roční období, v jaké části světa, co přesně by se v něm mělo dít - a pak už stačí jen vyčkat, a video je venku. Jednu takovou ukázku pro vás máme níže. Jak sama společnost OpenAI ukázala, stačí napsat: “Vygeneruj mi film, kde je krásné zasněžené město Tokio plné ruchu. Kamera se pohybuje rušnou ulicí města a sleduje několik lidí, kteří si užívají krásné zasněžené počasí a nakupují v okolních stáncích. Nádherné okvětní lístky sakury létají větrem spolu se sněhovými vločkami.” Níže je výsledek.

Jak moc bude AI využívaná v budoucnu?

Vezme umělá inteligence práci dnešním filmařům či překladatelům a dalším profesím? Jistě v některých částech ano, dokonce se již několik například herních studií vyjádřilo, že AI budou pravidelně v budoucnu využívat, jako třeba dnes “oblíbený” Ubisoft, který přímo uvedl, že umělou inteligenci rád využije pro konverzace mezi postavami

Ovšem, když vidíme novinku, kterou je Sora, něco nám říká, že se již brzy dočkáme využití podobných technologií mnohem více a častěji, co myslíte? Více informací o této revoluční novince na oficiální stránce. Níže ještě přikládáme další vygenerovaný záznam pomocí AI.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama