Populární české warez stránky přišly o svou doménu
i Zdroj: Spite / Jakub Hergesell
Novinka Populární české warez stránky přišly o svou doménu

Populární české warez stránky přišly o svou doménu

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

8. 1. 2024 07:00

Pirátství už zdaleka netáhne tolik jako dříve, přesto zrušení oblíbených warez webů spousty lidí zabolí. Nyní došlo na další české stránky, nicméně stále fungují.

Reklama

V posledních několika letech se u nás rozjel nenápadně boj proti warezu (stránkám, na kterých najdete zdarma filmy, seriály, různá díla nebo hry zdarma). Mezi prvními byl velmi populární web CzTorrent, kde lidé prakticky po vydání našli veškeré filmy, videohry, updaty a podobně, zdarma. Později došlo také na Ulož.to, odkud zmizelo spousty filmů, seriálů nebo videoher. V současné době je na tom Ulož.to asi nejhůře ve své historii, ale funguje, aktuálně jen jako opravdové úložiště - tedy, stahovat můžeme jen soubory, které jsme sami nahráli, nikoliv ty, které nahráli ostatní, a to ani v případě odkazu.

Konec stahování z Ulož.to, tak jak dodnes bylo zvykem
i Zdroj: Spite.cz ©

Konec stahování z Ulož.to, tak jak dodnes bylo zvykem

Ať už jste Ulož.to využívali z jakéhokoliv důvodů, máme pro vás špatné zprávy. Nejslavnější platforma tohoto typu u nás …

1. 12. 2023 14:00
1

Další, na koho z části došlo, je populární warez web W.A.R. fórum. Ten už na své původní doméně .cz nenajdete. Správce českých .cz domén, CZ.NIC, zveřejnil seznam více než 2 tisíc webů, které o své domény přišly. Důvodů může být hned několik. V případě zmíněného W.A.R. fóra se může jednat o zásah proti pirátství. Vedení oblíbeného fóra údajně nereagovalo na novou směrnici EU, která vyžaduje jméno vlastníka domény. To je sice uvedeno, zdá se však falešné.


“Poté, co držitel na tyto výzvy opakovaně nereaguje, je doména (jako poslední krok před zrušením) na minimálně 30 dní vyřazena ze zóny a následně zrušena,“ říká CZ.NIC. Na svých stránkách pak jako důvod doplnili: ”v karanténě před zrušením z důvodu nesprávných údajů držitele/nesdělení zástupce"


Konec W.A.R. fóra?

Prozatím ne, administrátoři web přehodili na novou doménu .xyz, a takto mohou pokračovat dalších několik let. Podobně na tom bylo The Pirate Bay, které pomalu týden co týden měnilo domény.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama