Pax Augusta je budovatelský simulátor, který se snaží vypadat extrémně realisticky
i Zdroj: Volně k užití / Roger Gassmann
Novinka Pax Augusta je budovatelský simulátor, který se snaží vypadat extrémně realisticky

Pax Augusta je budovatelský simulátor, který se snaží vypadat extrémně realisticky

David Vondráček

David Vondráček

7. 4. 2024 18:00

Za hrou stojí Roger Gassmann, který spolupracoval s historiky a archeology. Mnoho budov je tak v poměru 1:1 a lze je navštívit po světě i dnes. Pojďme se na Pax Augusta podívat blíže.

Reklama

Roger Gassmann na hře pracoval více než pět let. Setkával se s archeology a historiky. Jeho cíl byl jediný. Aby budovy ve hře a celkový systém odpovídal tehdejší době. Pokud tedy budete chtít postavit nějaký domeček, dostanete na výběr asi z deseti půdorysů. To všechno jsou skutečné dobové domy rekonstruované z toho, jak je našli při vykopávkách. Detailní ale není hra jen v budovách. Například Římané na ulici nosí správnou barvu šatů a jejich střih. Sochy jsou nabarvené do jasných odstínů a třeba aréna zabírající velkou část mapy, je přesně taková, jakou ji archeologové objevili, včetně konkrétního počtu oblouků.

Pax Augusta tak není žádná svižná strategie. Jde jí hlavně o přesnost a trpělivost. Skvělý vizuální dojem je zkrátka to hlavní. Management a ekonomika je zde až na druhém místě. Ale samozřejmě, Pax Augusta nabídne i příběhovou kampaň. Ale pořád si drží svůj realistický styl tehdejší doby. Vaším úkolem tak není jenom postavit co nejpěknější městečko, ale taky využít vysokého mocenského postavení, abyste se sami obohatili a výdělek použili pro další pokračování své politické kariéry, hezky po římsku :) Roger Gassmann se nebál ani ožehavého téma otroctví. Protože i to bylo součástí tehdejšího Říma. Takže si hezky vybudujete otrokářský trh s klecemi, kde budeme nakupovat otroky. 

Na druhou stranu, není ve hře žádné bojování, ačkoliv městské hradby postavit můžete. Jednoduché nemá být ani hledání surovin. Ve výsledku tak Pax Augusta nebude pro každého fanouška strategie, zvlášť toho netrpělivého. Hra nám má hlavně ukázat, jak tehdejší město římské provincie vypadalo. Jak se v něm žilo a jak vypadali jednotlivé budovy. Sláva Římu!

“Staňte se součástí důležitých rozhodnutí v římské říši. Vybudujte prosperující město, starejte se o své občany, obchodujte se zbožím nebo vydělávejte peníze na stavbu působivých památek a najměte si poradce. Zabezpečte své město, zvyšte svou moc stát se senátem a možná i příštím císařem?” Tento popisek si o hře můžete přečíst na Steamu.

Pax Augusta vychází letošní rok, přesné datum vydání ale oznámeno nebylo. Hra bude k dispozici pouze na PC a také bez češtiny. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama