Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení
i Zdroj: Palit
Článek Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení

Komerční sdělení
25. 4. 2024 17:00

Nedávná vlna nových grafických karet od Nvidie přinesla radost a naději hráčům po celém světě. Nová modelová řada RTX 40 Super představuje aktualizaci oblíbené řady GeForce RTX 40, nabízející vylepšený výkon a konkurenceschopnou cenu. Jedním z nejzajímavějších modelů v této řadě je Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB, která slibuje špičkový výkon za příznivou cenu.

Reklama

Adam Vágner se věnoval podrobnému testu modelu Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB na webu PCTuning.cz. Na stránkách najdete rozsáhlou recenzi spolu s množstvím grafů, které ukazují výkon v různých hrách při různém rozlišení. Pokud je 19 kapitol příliš mnoho, nabízíme vám také shrnutí.

test-palit-geforce-rtx-4080-super-gamingpro-oc-16gb-dobry-mix-vlastnosti-a-prizniva-cena
i Zdroj: PCTuning

Test Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: dobrý mix vlastností a příznivá cena

17. 4. 2024 20:45
Obsah z PCTuning

Karty od Palitu nabízejí díky nižším cenám především lepší poměr cena/výkon než většina ostatních modelů. Z hlediska…


Nvidia se rozhodla oslovit hráče, kteří čekali na vhodný okamžik k nákupu nové grafické karty. Modelová řada RTX 40 Super zahrnuje tři hlavní varianty: GeForce RTX 4070 Super, 16GB RTX 4070 a RTX 4080 Super. Posledně jmenovaná, RTX 4080 Super, nabízí výkon vhodný pro hráče s monitory s rozlišením 4K a přináší zhruba 1,4násobek výkonu oproti RTX 3080 Ti.

Jedním z největších lákadel RTX 4080 Super je její konkurenceschopná cena. Nvidia si dala záležet na tom, aby cena zůstala dostupná pro hráče, a to i ty, kteří by jinak váhali investovat do high-endových grafických karet. Díky této ceně se RTX 4080 Super stává atraktivní volbou pro mnoho nadšenců po celém světě.

Testy ukazují, že Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB nabízí skvělý mix vlastností za příznivou cenu. S mírně zvýšeným taktováním a solidním výkonem je tato karta připravena poskytnout nezapomenutelný herní zážitek. Navzdory svému přetaktovanému charakteru má karta omezení příkonu na 320 W, s možností kosmetického zvýšení o 3 % na 330 W.

Konstrukce karty

Konstrukce karty Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB je impresivní. Robustní chladič s trojicí firemních ventilátorů efektivně odvádí teplo z pasivu s příčným žebrováním, zatímco heatpipe a měděná základna zajišťují optimální chlazení grafického čipu. Perforovaný kryt na zadní části karty umožňuje volné proudění vzduchu, což společně s inovativním designem chlazení zajišťuje efektivní chlazení a udržení optimálních teplot i při náročném herním provozu. Karta je vybavena standardní kombinací konektorů HDMI 2.1 a DisplayPortů 1.4a.

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení
i Zdroj: PCTuning
Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení
i Zdroj: PCTuning

Otáčky ventilátorů a hlučnost

Nejvyšší otáčky ventilátorů chladiče karty Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB byly testovány v rozmezí 30–100 % výkonu. Minimální otáčky se pohybovaly kolem 1200 ot./min, zatímco maximální dosahovaly přibližně 3600 ot./min. Při minimálních otáčkách nebyly ventilátory zcela neslyšné, ale ani výrazně hlučné. Nicméně při překročení hladiny kolem 1400 ot./min začínala karta být znatelně slyšitelná.

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: Výkonnost a hodnota v jednom balení
i Zdroj: PCTuning

Při měření hlučnosti byla zaznamenaná mírná rezonance u některých ventilátorů při určitých otáčkách, což mělo za následek dočasně zvýšenou hlučnost. Nicméně tato rezonance nebyla trvalá a po překonání kritických otáček se hladina hlučnosti vrátila zpět na očekávané hodnoty. Celkově nedošlo k významnému kolísání hlučnosti a žádné nežádoucí zvuky nebyly zaznamenány.

Herní testy

Kromě detailního pohledu na konstrukci a vlastnosti karty je také důležité zhodnotit její výkon v reálných herních podmínkách. Palit GeForce RTX 4080 Super se svým výkonem nedělá ostudu ani ve vysokých rozlišeních a na nejvyšších grafických nastaveních.

Při testu hry Far Cry 6 s Ultra nastaveními, aktivovanou technologií DRX a rozlišením 4K (3840 x 2160) dosahuje karta impozantních 97,5 FPS. Při snížení rozlišení na QHD (2560 x 1440) stoupá počet snímků na 143,5 FPS a při plném HD (1920 x 1080) dokonce na 150,5 FPS. Tyto výsledky svědčí o schopnosti karty zvládnout nejnovější hry v nejvyšších grafických nastaveních bez problémů.

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB se tak ukazuje jako silný hráč na poli high-endových grafických karet, který nabízí nejen vysoký výkon, ale také stabilní a plynulý herní zážitek v různých herních scénářích a rozlišeních.

Další hra, další dechberoucí výkony. Stejně jako je Max Verstappen dominantní v motorsportu, i tato grafická karta exceluje ve svém oboru. Při testu hry F1 22 s ultra nastaveními a plnou podporou Ray Tracingu při rozlišení 3840 × 2160 se karta Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB blýskla úžasným výsledkem 141 snímků za sekundu. Tento výsledek nejen dokazuje vynikající výkon karty, ale také ji katapultuje na pole position žebříčku výkonu mezi konkurenčními grafickými kartami.

Díky technologiím DLSS Balanced a DLSS 3 se karta dokázala vypořádat s vysokým rozlišením a náročnými grafickými nastaveními bez problémů, což přináší hráčům plynulý a bezproblémový herní zážitek.

Cena a výkon

V dnešní době se stává stále důležitější otázka snímkové frekvence v souvislosti s herním zážitkem. S neustále se zvyšujícími nároky her a obrazovek nabízejících vyšší rozlišení hráči hledají vyvážené řešení mezi výkonem a grafickými detaily. Společnost NVIDIA představuje technologie jako DLSS 3, které umožňují optimalizaci výkonu grafických karet pro plynulý herní zážitek. Modely grafických karet od společnosti Palit, jako GeForce RTX 4070 Super Dual a GeForce RTX 4080 Super GamingPro, nabízejí silný výkon a podporu pro rozlišení 4K, přičemž udržují kompaktní rozměry a efektivní chlazení, což uspokojí náročné hráče.

V cenovém rozpětí grafických karet RTX 4080 Super existuje široká škála možností s různými cenovými hladinami. Tento rozdíl je částečně způsoben existencí modelu RTX 4090 s vyšší cenou, což někteří výrobci vyvažují nabídkou prémiových modelů RTX 4080 Super za vysoké ceny. Navzdory tomu, že někdo možná zaplatí tyto vysoké částky, pro mnohé by mohlo být přijatelnější ušetřit na pár barevných LED a trochu kratších chladičích.

Původní doporučená cena RTX 4080 Super byla 27 700 korun, ale s růstem kurzu dolaru je aktuální cena obvykle vyšší, obvykle se pohybuje v rozmezí 29–32 tisíc korun. Palit nabízí několik modelů za konkurenční ceny, jako je RTX 4080 Super JetStream OC za 27 890 korun a GeForce RTX 4080 Super GamingPro za 28 790 korun.

RTX 4080 Super GamingPro OC od Palitu nabízí dobrý poměr cena/výkon, ačkoliv není nejtišší. Navzdory tomu je tišší než průměrná karta, a při dané ceně a výkonu jsou jeho provozní vlastnosti uspokojivé.

Celkově lze říci, že levnější nepřetaktovaný model RTX 4080 Super GamingPro nabízí výhodnější poměr cena/výkon než přetaktovaný model. Uživatelé hledající vysoký výkon a spolehlivý provoz by mohli tuto variantu zvážit.

Kompletní, nezkrácenou verzi článku si můžete přečíst na webu PCTuning. Palit GeForce RTX 4080Super GamingPro OC získala bronzové ocenění na webu PCTuningu za skvělý výkon a funkčnost vzhledem k ceně.

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama