Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira / Martin Konečný
Článek Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

20. 6. 2023 12:00

Český vývojář Martin Konečný představil svou fantasy hru na hrdiny, Alteira. Pojďme si detailně říct podrobnosti, hru si navíc můžete sami vyzkoušet jak na PC, tak tabletu či mobilu, aktuálně prochází betaverzí. Některé další informace nám exkluzivně prozradil přímo autor hry, více v článku.

Reklama

Alteira je Česká prohlížečová fantasy RPG hra (hra na hrdiny). Každý hráč má vlastního bojovníka, přičemž na výběr máme všechny oblíbené druhy postav. Cílem je vylepšovat naše schopnosti, zbraně a nasbírat co nejlepší předměty. K tomu všemu nás doprovází zajímavý příběh. Skvělou zprávou pak je, že si hru můžete vyzkoušet jak na PC, tak tabletu či mobilu - samozřejmostí je připojení k internetu.

Postavy

Hra vás v první řadě hodí do role pouhého vesničana, který vlastní meč a štít, nicméně už na 10. levelu bude na nás, jakou z pěti dostupných postav si vybereme. K dispozici je paladin, pyromág, ocelář, lovec a temný rytíř. Každá z postav má své unikátní schopnosti, přičemž postupem času si budeme moct zpřístupnit další atributy. My si jako vždy vybrali mága.


 

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Vesničan

 

Běžný vesničan sice v rukou udrží meč a štít, ale jeho schopnosti nejsou ničím výrazné a neumí žádná kouzla.

 

Jako vesničan začíná každý hráč.

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Paladin

 

Paladin rozšiřuje schopnosti léčitelství a zdraví. Obklopuje jej léčivá aura, díky které dokáže během souboje léčit své životy. Také má více života za vytrvalost. 

 

Paladin je vyvážená postava vhodná pro začínající nebo konzervativní hráče.

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Pyromág

 

Pyromág ovládá znalosti ohně a dokáže díky tomu v souboji sesílat na své protivníky ohnivé kouzlo. Také má vyšší poškození a silnější kritický útok, což z něj dělá obávaného protivníka. Naopak ale nedokáže příliš redukovat poškození, které utrží, a má o něco méně života.

 

Pyromág je agresivní postava s dobrým útokem, ale málo životy a slabší obranou. Vhodný pro hráče, kteří mají rádi řežbu a nebojí se rizika.

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Ocelář

 

Ocelář využívá masivní zbroj, vlivem které značně redukuje utržené poškození. Také dokáže úderem svého štítu omráčit protivníka, čímž ho dočasně znehybní. Za velikost své zbroje ale platí menší hbitostí a nemůže v boji efektivně využít úhyb.

 

Ocelář je postava vhodná pro hráče, kteří raději hrají více defenzivně.

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Lovec lidí

 

Lovec lidí je velice rychlý a dokáže toho v soubojích náležitě využít - zdatně se vyhýbá útokům a kouzlům a každý neúspěšný útok může soupeře stát život. Za svou rychlost ovšem vděčí menší zbroji a také má méně života.

 

Lovec lidí je křehká postava, která ale trestá každý nepovedený útok soupeře. Má náročnější začátek a je vhodný až pro pokročilejší hráče.

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira

Temný rytíř

 

Temný rytíř kombinuje schopnosti rytíře a znalosti černé magie. Umí zdatně blokovat útoky soupeřů a má schopnost vysát svým soupeřům život.

 

Temný rytíř je vyvážená postava, která dokáže změnit poměr sil během souboje.

O hře a příběhu

Celou hrou tě bude provázet poutavý příběh, který je rozdělen do několika kapitol. Procházet budeme jednotlivými kapitolami pomocí zdoláváním dungeonů (každá kapitola zahrnuje jeden dungeon) a zjistěte, co zemi sužuje, a jak můžete světu Alteiry pomoct. Z každého úspěšně dokončeného dungenou se můžete těšit na zajímavé odměny, za které budete moct vylepšovat vaši postavu a zbraně. Nicméně pokud se vám nedaří dungeon projít, můžete to zkusit s partou dalších on-line hráčů a vzájemně si pomoct. Cestou na nás čeká několik nepříjemných nepřátel, jednou jsou to lidé, podruhé monstra a nechybí ani bossové.


Mapa

Povrch
Svůj herní život začneš na povrchu země na hradě krále Theodora. I přes to, že je život na povrchu obvykle poměrně klidný, při svých cestách do různých lokací se budeš muset mít na pozoru, protože narazíš na různé druhy banditů, kteří budou chtít uloupit tvé cennosti.

Podzemí
Vyzbroj svou postavu prozkoumej i podzemí, ve kterém nalezneš nové protivníky a možnosti, jak využít své herní suroviny. Tato oblast ovšem není pro začínající hrdiny a ukážeme vám ji až později!

Nová česká hra vás pohltí, představujeme vám fantasy Alteira
i Zdroj: Alteira / Martin Konečný

Herní měna

A jelikož jde o hru zdarma, k dispozici samozřejmě bude i herní měna “zlato”. Ta nám pomůže ve vylepšování, nakupování předmětů a výstroje nebo lektvarů, ale také k přeskakování úkolů a obnovování energie - tu hráči spotřebovávají cestováním otevřeným světem a souboji. Pokud jsme na 0 procentech, můžeme využít právě zlato nebo si dát den pauzu (1 den = 100% energie).

Záběry z Alteira

Otázky a odpovědi

Kontaktovali jsme přímo Martina a zeptali se na pár dodatečných informací. 

Je hra, která tě inspirovala k vývoji Alteira?

Bylo mi, tuším, necelých 15 let (nyní je mi 27), kdy jsem se dostal k tvorbě web stránek (základy HTML), a jelikož mě to chytlo, tak jsem se to pomocí samostudia začal učit dál, a postupně jsem se vlivem toho dostal i k programování. V tu dobu jsem hrál tento typ prohlížečových her, hlavně Gladiatus, ze kterého vzešla taková ta prvotní myšlenka, že bych také někdy chtěl mít podobnou hru. Takže úplně první inspirace bude nejspíš z této hry.

Alteira nicméně byla od základu několikrát přepracována, takže to, co bylo před cca 11 lety, se nedá srovnávat s tím, jak hra vypadá a funguje nyní. Snažil jsem se tam postupně dát prvky, které mi přišly z jiných her dobré nebo zajímavé, a stále se držet žánru (fantasy RPG). Co si nyní vybavuji, tak pro příklad cestování mezi lokacemi (a obecně víc otevřený svět) je inspirováno Warlords Battlecry III, rozdělení mapy na povrch a podzemí je z Armies of Exigo - takže i žánrově zcela jiné hry.

Jelikož je to stále klasická RPG klikačka, tak bude v obecném měřítku podobná hrám jako zmíněný Gladiatus, nebo třeba Bitefight, Battleknight, Shakes & Fidget apod. Alteira se nesnaží být ve všem originální, spíš se snaží použít prvky, které by pro hráče mohly být zábavné, a třeba k nim přidat/upravit nějakou mechaniku, aby hra nebyla časově tolik náročná a hraní bylo co nejvíce pohodlné.

Jak dlouho trvá vývoj a podílíš se na něm sám?

Jak jsem zmiňoval v předchozí odpovědi, tak začátek tvorby hry byl už někdy před 11 lety. Je ale jasné, že 15letý kid bez znalostí a zkušeností nemůže vytvořit reálně fungující produkt. :D Takže mi to ze začátku dlouho sloužilo jako takové studium, nicméně tam stále byla myšlenka, že bych to někdy rád dokončil úplně, aby si to lidé mohli zahrát.

Nemůžu tedy říct, že obecně vývoj takové hry trvá deset a více let, je potřeba brát v úvahu, že když jsem začal, neměl jsem prakticky žádné znalosti programování ani zkušenosti s vývojem. Odhadem to ale bude tak 5-6 let od chvíle, kdy jsem to začal brát více vážně - nechal jsem si do hry vytvořit grafiku, založil si živnost a víc jsem začal přemýšlet nad tím, jak by to mohlo vypadat jako produkt, který lze veřejně prezentovat.

Co se týká samotného vývoje, tak to prakticky řeším sám, pouze grafiku mi kreslil kamarád Ivan Jaňkov, který se o digitální kreslení zajímá. Já tedy jako jednotlivec řeším např. jakýsi scénář/koncept hry, programování, kódování, testování, příběh, provoz hry a veškeré administrativní věci k tomu (zajištění obchodních podmínek, platební brány atd.). I proto ten vývoj trvá dlouho, protože řeším řadu věcí, které by jinak řešilo více lidí. Výhoda tohoto typu hry je ale v tom, že není příliš komplikovaná na vývoj, takže se zkušenostmi a znalostmi to i v jednom člověku jde - a to se tomu navíc nyní ani nevěnuji na "full time", protože musím i někde shánět peníze na provoz a osobní život.
Zkráceně tedy - grafiku hry vytvořil můj kamarád, vše ostatní je prakticky má práce.

Kdy přibližně můžeme očekávat plnou verzi?

Na tuhle otázku se už trochu bojím odpovídat :D, protože to oficiální spuštění jsem plánoval vícekrát, ale vždy do toho skočilo něco, kvůli čemu se to muselo pozdržet. Nyní už ale jsou zajištěné veškeré náležitosti, aby hra mohla být komerčně spuštěna, pouze mně osobně chybí doladit nějaký balanc, aby hra byla vyvážená, plynulá a zábavná. Je už také spuštěný veřejný testovací "Beta" server, ve kterém si to hráči mohou nezávazně zkusit, než vyjde první ostrý server. Věřím, že během července tohoto roku by to již vyjít mohlo - hráči o ostrém spuštění budou včas informováni, a to jak formou novinky na komunitě hry, tak i zprávou na e-mail, pokud mají ve svém účtu ověřenou e-mailovou adresu.

Je ovšem potřeba brát v úvahu, že vydáním ostré verze vývoj hry nekončí, právě naopak - tento typ her je koncipován tak, že jsou pravidelně přidávány aktualizace a novinky. Vyjde tedy oficiálně první ostrá verze, která se ale bude pravidelně dále vyvíjet. Hráči mají možnost na fóru nebo přímo na podpoře hry psát nějaké své nápady na zlepšení, takže i samotní hráči pak mohou přispět k dalšímu rozvoji a směřování hry.

Hra v tomto případě funguje jako taková služba - lidé ji mohou používat (tzn. hrát) zdarma, případně si za peníze službu zvýhodnit (např. zakoupit nějaké prémiové věci pro zlepšení herní postavy). Provozovatel pak udržuje službu (hru) v chodu, pravidelně provádí aktualizace a řeší technickou podporu.

Vyzkoušejte si Alteira i vy, skvělou zprávou je, že si nemusíte zakládat účet a registrovat tak svůj e-mail. Pokud se nakonec přeci jen rozhodnete pro registraci, je úplně zdarma, ve hře pak na hráče čeká plnohodnotná česká lokalizace. Po spuštění plné verze hry dojde také na anglický a německý překlad.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama