Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál
i Zdroj: Team Vivat
Vivat Slovakia Novinka Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál

Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

21. 4. 2024 15:00

Měli jsme šanci pustit se do slovenské akční hry Vivat Slovakia, kterou jsme pro vás také jako milovníci otevřených světů vyzkoušeli. Tady jsou naše upřímné dojmy.

Reklama

Dlouho očekávaná, slovenská městská akce Vivat Slovakia je konečně venku, tedy její první polovina v rámci předběžného přístupu. Ta zahrnuje první polovinu příběhu, virtuální svět Bratislavy, parádní slovenský dabing, kterému přispěli známé osobnosti, cyklus den/noc a více než 50 dobových vozů. My jsme hru samozřejmě pro vás otestovali a tady jsou naše dojmy.

Hned v první řadě jsme byli hozeni do nuceného tutoriálu, kde jsme se seznámili se známými prvky, myslím, že všichni dobře víme, jak v podobných open-world hrách chodit, sprintovat, zaměřovat a střílet. No nevadí, naštěstí nás tím netrápili příliš dlouho a po pár minutách jsme naskočili do našeho zeleného taxíku a vyrazili jsme na první mise. A tady přišlo něco, co jsme asi očekávali, hra bojuje s optimalizací a to i na výrazně výkonných sestavách. Velmi často jsme se setkali s dropem až ke 20 FPS, nepříjemné, ale omlouvá to první verze Early Accessu.

Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál
i Zdroj: Team Vivat

Co jsem ale prakticky ihned musel pochválit, je jízdní model. Tomu tvůrčí celek jistě věnoval spoustu času a financí, fyzika vozu je parádní a stejně tak destrukce. Stačí menší srážka a auto pomalu začne trousit díly, vůz však následně na několika předem určených místech můžeme za pár desítek korun opravit. Velmi mě potěšil i slovenský dabing, kterého se ujali například Rudo “Čavalenka” Danihel, Majo Labuda, Kristína Svarinská a Michal “Ego” Straka. A tím rozhodně nemyslíme pouze běžné konverzace, musím říct, že mě opravdu pobavil rom, kterého jsme vezli během úvodních misí. Ani mise nějak nepřekvapily, jsou přesně toho typu: dojeď tam, promluv si, sleduj ho, seber krabice a dovez je na určené místo. Bohužel jsme během jedné z misí narazili na nepříjemný bug, který nám nedovolil pokračovat ve hře, ten jsme samozřejmě prostřednictvím hry nahlásili, a doufáme, že jej tvůrci brzy odstraní.

Překvapila mě také hustota obyvatel a vozů. Z původních screenů nebo trailerů nešlo vyčíst, co přesně od tohoto detailu čekat, výsledek je ale potěšující, ulice jsou “plné” lidí a vozů na silnicích je více než dost. Co ale naopak pochválit nemůžu, je AI - chodci často přecházejí, kde se jim zachce, a řidiči ignorují semafory a klidně projedou na červenou, či značku dej přednost v jízdě - ano, velmi často to znamenalo srážky.

Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál
i Zdroj: Team Vivat

Na závěr ještě jedna pochvala, co se mi opravdu líbilo, byly speciální audiovozuální efekty a hudba během projíždění Bratislavou, a stejně tak obyčejně, přesto zajímavě vytvořené filmové scénky mezi misemi.

Podobnost s GTA

Studio Team Vivat několikrát uvedlo, že pracuje na “slovenském GTA”. Co spolu ale mají společného? Původně jsme až do vyzkoušení hry mysleli, že spojitost bude pouze v otevřeném světě a minimapě, nicméně je toho mnohem více. Pokud bych já osobně něco přirovnal ke GTA sérii, tak to bude jízdní model, který tak trochu připomíná GTA 4. Dalším prvkem je tajné sledování osob, kde máte ukazatel, jak daleko je cíl od vás, a kdy byste jej mohli ztratit. V neposlední řadě pak i vzhled a způsob výběru zbraně a střelby.

Naše dojmy z Vivat Slovakia: Hra má potenciál
i Zdroj: Team Vivat

Vivat Slovakia je dostupné na Steamu v ceně 25$ (473 Kč). V současné době očekáváme první opravné aktualizace. Co se týče plného vydání hry, prozatím stanovené datum nemá, očekáváme jej však ještě letos.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama