4 hry na virtuální realitu, které podle nás stojí za zmínku
i Zdroj: Valve Corporation
Half-Life: Alyx Článek 4 hry na virtuální realitu, které podle nás stojí za zmínku

4 hry na virtuální realitu, které podle nás stojí za zmínku

Jakub Dohnanský

Jakub Dohnanský

3. 1. 2024 14:30

Hry na virtuální realitu dnes už umírají, kvůli ceně headsetů se zase není moc čemu divit. Každopádně, pokud jste vlastník VR headsetu, máme pro vás tipy na zajímavé hry.

Reklama

Virtuální realitu tu máme už nějakou dobu. Od prvního Oculusu až po dnešní Valve Index. VR hraní se rozhodně za posledních pár let dost změnilo. Od malých hříček, ve kterých jste byli většinou pouze pasivním příjemcem až k AAA titulům, které Vám zaberou i hodiny na dohrání. 

Ačkoliv největší Bum mělo VR v letech 2017 a 2018 díky novým hrám tenkrát vydanému HTC Vive, dneska už hraní ve VR trochu stagnuje. Co si budeme je to velká škoda, protože Virtuální realita má stále dost co nabídnout. Bohužel dneska je to hlavně otázka peněz, ať už kvůli hernímu stroji, či VR headsetu samotnému.

Za nás je to veliká škoda a tak jsme si pro Vás připravili seznam čtyř her, díky kterým si myslíme, že VR má cenu pořídit a dokazují, že hraní ve VR má budoucnost.

Nebudeme tady doporučovat přeportované hry, ale hry, které už od začátku byly stavěné na virtuální realitu.

Beat Saber - Guitar Hero na Virtuální Realitu

Každý, kdo aspoň navštívil prostředí VR hraní určitě slyšel o této české/slovenské hříčce jménem Beat Saber. Nejjednodušší vysvětlení celé hry by se dalo říct jako Guitar Hero ve VR.

Celá premisa hry spočívá v tom, že stojíte na neonové platformě a jedou na Vás kostičky do rytmu hudby. Vy máte v rukou dva světelné meče, modrý a červený, a máte jen jediný úkol. Všechny kostičky přeseknout ve správný čas, správným směrem a vyhýbat se fyzicky bombám a stěnám.

Naprosto jednoduchý koncept, ale určitě už každý slyšel pořekadlo, že v jednoduchosti je krása a u Beat Saberu to platí dvojnásob. Beat Saber je jedna z těch her, které se v angličtině může říkat “Easy to play, Hard to master.” 

My jsme Beat Saber hráli už od vydání a za těch pár let nám vývojáři naservírovali režim pro více hráčů, vylepšení grafiky a levelů a nové hudební balíčky se známými umělci jako Linkin Park, Lady Gaga, Imagine Dragons nebo například Skrillex. Samozřejmě, pokud Vám nevyhovuje hudba od vývojářů, můžete zavítat i na moderské stránky, kde máte od komunity levely, meče, prostředí, nebo všemožné úpravy hratelnosti.

Beat Saber je dostupný na všechny hlavní VR headsety s příjemnou cenovkou 30€ (cca 740Kč).

Half-Life: Alyx - Vrchol hraní ve VR

Samozřejmě, že se tu objeví i velice známá hra a celkově série, Half-Life.

Half-Life: Alyx je příběhově zasazen mezi první a druhý díl, kdy se vžijeme do role mladé Alyx Vance. Budeme luštit enviromentální hádanky, bojovat proti Combine a rozlouskávat záhadu velkého trezoru uprostřed karanténní zóny, kde by podle všeho měla být Super zbraň, která by rebelům mohla pomoct otočit průběh celé invaze Combine.

Víc z příběhu rozhodně říkat nebudeme, ale s klidem dáme ruku do ohně, když řekneme, že Half-Life: Alyx je rozhodně nejlepší hra na Virtuální realitu. Je to právě “Ta hra”, kvůli které si pořídit VR Headset a mašinu na které to rozjedete.

Krásná grafika, úžasný příběh, fyzika celé hry a interakce s prostředím. Stačí se podívat jen na trailer a dojde Vám, že tohle je ten správný VR zážitek. Ovšem jakmile nasadíte brýle a začnete hrát, zjistíte, že ve skutečnosti je to virtuální nebe.

Half-Life: Alyx je dostupné na Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift a Windows Mixed Reality za cenovku 60€ (cca 1480 Kč)

Arizona Sunshine - Who do you Voodoo?

Arizona Sunshine je jedna z těch her, která vyšla ještě před tím, než VR celkově mělo svoje “bum”.

Jedná se o lehčí survival, kde samozřejmě budete muset prohledávat všemožné zákoutí, kufry u aut, bedny, apod. kvůli zbraním, munici a lékárničkám. Mezitím se snažíte přežít ve světe plným Zombie

Takhle na papíře to nezní až tak úžasně, ale jakmile jste ve hře a uvědomíte si kvality, které tu jsou, lehce změníte názor. Můžete hrát kampaň a nebo jen přežívat vlny zombie. Sami, nebo i v kooperaci s kamarádem. Široký arzenál zbraní, interaktivita s prostředím a, i na dnešní dobu, stále dobrá grafická stránka, Vám rozhodně zařídí hodiny zábavy. Co je taky důležité říct je fakt, že před měsícem už vyšel i druhý díl, který samozřejmě nabízí daleko víc.

Ale i tak, není na škodu si projít začátky ambiciózních VR her. Zvlášť s kamarády.

Arizona Sunshine je dostupné na všechny hlavní VR headsety za cenovku 30€ (cca 740Kč), ve slevě možno koupit i za 5€ (cca 120Kč).

Superhot VR - Max Payne VR?

Jako poslední doporučujeme velice jednoduchou hříčku Superhot VR. Jak už bylo řečeno u Beat Saberu, v jednoduchosti je krása a to platí i zde.

Superhot VR je minimalistická, jednoduchá střílečka, kdy se snažíte postřílet všechny rudé panáky a nenechat se trefit. Mezitím na pozadí probíhá tajemný příběh, který i často prolamuje čtvrtou zeď (interakce přímo s hráčem, nebo poukazování na fakt, že se jedná o videohru).

Opět to zní velice jednoduše, ale samozřejmě, že je tu jeden háček, který mění všechno. Čas plyne pouze při Vašem pohybu. Tudíž, pokud se vůbec nehýbete (myšleno ovladače a hlava s headsetem), čas ve hře stojí, nebo plyne velmi pomalu. Naopak, pokud se z Vás stane opička, čas se zrychlí. Jedná se o zajímavou mechaniku, která už byla v původní hře, ale ve VR je to samozřejmě trochu něco jiného. Ale i tak to rozhodně věci moc neulehčuje.

Pokud Vám míření ve VR dělá problém, je možné, že se na některých levelech seknete na delší dobu. Naopak, když Vám to jde, cítíte se jako ten největší frajer.

Nenechte se však zmást naším tvrzením, že nebudeme doporučovat porty na VR. Ačkoliv Superhot původně vyšel jako normální hra na PC, VR verze není port. Jedná se o samostatnou hru se svým příběhem a mechanikama, která byla stavěná na virtuální realitu.

Superhot VR je dostupné na Oculus Rift, HTC Vive a Windows Mixed Reality za cenovku 22,5€ (cca 555Kč)

A co Vy? Jakou VR hru jste hráli a doporučili byste ji?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama