Hororový říjen se blíží. Znáte tyto české hororovky?
i Zdroj: Future Games
Článek Hororový říjen se blíží. Znáte tyto české hororovky?

Hororový říjen se blíží. Znáte tyto české hororovky?

David Vondráček

David Vondráček

23. 9. 2023 14:30

Hry jako Amnesia, Outlast nebo Silent Hill zná dnes snad každý a hráči se k nim rádi vracejí. I my jsme ale do světa vypustili několik hororovek. Na které se zapomnělo a které byly naopak úspěšné? Pojďme si připomenout české hororové projekty.

Reklama

Posel smrti

Česká adventura od Future Games vyšla v roce 2003, přesto se k ní hráči rádi vracejí. Hra má skvělý příběh a atmosféru. Ze všeho nejvíce ale skvělé dialogy v podání Michala Dlouhého, nebo Vladimíra Čecha. I proto má hra hodnocení 9/10 a je považována za nejlepší českou adventuru.

Bloodline

Hra z roku 2005 není tak známá, přestože se jedná o hru od Zima Software, autorů legendárního Poldy. Tahle hra ale bohužel autorům ukázala, že tímhle směrem jít nemají.

hudba i příběh bylo to nejlepší na téhle hře. O dabing se pak postarali hlavně Zdeněk Mahdal nebo Bohdan Tůma. Hra bohužel pohořela na špatných soubojích, dlouhém načítání jednotlivých lokací nebo celkově nejasný postup hrou. I proto si hra vesměs odnesla slabé hodnocení 4/10.

Daemonica

Tahle 3D akční adventura s prvky RPG vyšla v roce 2005 od Cinemax studia. I tuhle hru táhne především příběh a dabing, kde své hlasy postavám propůjčili například Pavel Fišer, David Suchařípa nebo Miroslav Táborský.

A co hráčům na téhle hře vadilo? Především velmi primitivní soubojový systém a jen omezený počet věcí, který šel vyrobit a některé věci byli méně přehledné. I tak si hra odnesla průměrných 5/10.

Someday You'll Return

Pokud jde o nějakou novější hororovku, pak je to právě tahle z roku 2020 od CBE Software. Psychologická hororová adventura oslnila atmosférou, prostředím nebo příběhem. Dolů ji naopak srážely zdlouhavé chodící pasáže a bloudění, ve kterých se nic neděje.

Přesto hra ve světě zaujala a získala i několik ocenění. Na chorvatské vývojářské konferenci Reboot Develop 2018 byla oceněna v kategorii Nejlepší hra a Nejlepší vizuální stránka a na moskevské konferenci White Nights pak byla oceněna jako nejlepší v kategorii Best Art.

Možná i proto má dnes velmi solidní známku 8/10.

A co vy? Znáte nějakou další českou hororovku, která se vám líbila?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama