České hry roku 2023: které slavily úspěch, a které naopak propadly?
i Zdroj: Spytihněv Studio
Last Holiday Novinka České hry roku 2023: které slavily úspěch, a které naopak propadly?

České hry roku 2023: které slavily úspěch, a které naopak propadly?

Jakub Hergesell David Vondráček

Jakub Hergesell, David Vondráček

31. 12. 2023 19:00

V roce 2023 vyšlo hned několik český her, které vzbudily pozitivní, nebo negativní ohlasy a to jak u nás, tak v zahraničí. Pojďme se na ně podívat.

Reklama

Rok 2023 přinesl hned několik zajímavých českých her. A jak už to tak bývá, některé se proslavily - a to dokonce celosvětově, jiné propadly a hráči by o nich raději ani neslyšeli. Pojďme se podívat na celkem slušný seznam her. Začneme pěkně pozitivně.

Které se povedly


Hrot

Retro FPS střílečka, která se odehrává v Československu po jakési pohromě v roce 1986. Vytvořilo jí indie studio Spytihněv a na Steamu se těší extrémně kladnému hodnocení (97 % z víc jak 3000 recenzí). Není divu. Svižné tempo hry, narážky a hlášky na tehdejší dobu, nebo vtipné a zároveň akční souboje. Nechybí ani bossové, hledání skrýší a recepty na závěr každé úrovně. 

Bzzzt

Zhruba v polovině listopadu vyšla plošinovka Bzzzt od Ko.DLL studia. A v recenzích zabodovala. Na Steamu ji hráči hodnotí velmi kladně, navíc bojovala v Indie of the Year 2023 o první příčky v kategorii best platformer. Bzzzt je retro-futuristická akční hra, kde po vás půjdou různí roboti a nastražené pasti. Hru si aktuálně můžete pořídit za pouhých 9,43$.

Last Train Home

Strategická hra od  Ashborne Games vzdává holt československým vojákům, kteří absolvovali cestu z Mosky až do Vladivostoku. Vznikla ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, hra se tak víceméně drží hlavně historických událostí. Taktická strategie si hráče získala zejména svým příběhem, českým a slovenským dabingem, nebo dobře zpracovanou krajinou. Hra sice nebyla bez chyby, zejména AI nepřátel nepatřila k nejlepším a někteří namítali, že toho mohla nabídnout víc. Celkově vzato, jde ale o úspěšný titul, který se umístil i v TOP10 prodejích na Steamu.

Polda 2 remástr

O tuhle českou adventuru je pořád zájem. Když studio Zimasoftware na hitpointu hráče požádalo o částku 600 000 Kč na remaster nejoblíbenějšího druhého dílu, byla vybrána částka téměř 2 000 000 Kč. Byl to úspěch. Pankrác dostal nový grafický kabát, nové ruchy i soundrack. Přitom je to pořád ten Polda, na kterého si všichni dobře pamatujeme. Za pár měsíců by mělo také dorazit očekávané „DLC". Bude zdarma k remasteru a konečně se dočkáme vysvětlení, proč byl Pankrác propuštěn od policie a stal se soukromým detektivem. 

Které zklamaly


Bulánci 2

Podvod, krádež, špatný vtip. Těmito výrazy častovali hráči vývojáře ze SleepTeam. Na hru se vybralo přes 7 000 000 Kč, a výsledek? Hráči nebyli spokojení s tím co dostali. Bulánci toho přinesly málo nového a sami vývojáři hru tolik neobohatili. Letos Bulánci přešly na free to play, ale to už je nejspíš nezachrání. Doporučuji se podívat na video od Agraelus Reakce, který se k tomuto tématu celkem trefně vyjádřil.

Crime Boss: Rockay City

Střílečka nabitá hvězdami, kde jako začínající boss postupně stoupáte na vrchol, zatímco vám je v patách Chuck Norris. Jako nápad dobrý, ale realita? Špatný příběh, špatná umělá inteligence přátel i nepřátel, omezený obsah hry, opakující se lokace. InGame Studios chtělo konkurovat sérii PayDay. Místo toho vznikla hra, která bohužel má stále více záporů, než kladů.

LAST HOLIDAY

O hře Last Holiday od Boomer Games se toho napsalo už hodně. Nadějně vypadající hra, skvělá reklamní kampaň, vydání hry v příšerném technickém stavu, urážky vývojářů na kritiku hry, žádné přidání nového obsahu a odchod zakladatele studia. Kolem této hry bylo pozdvižení jako u žádné jiné české hry za poslední dobu. Ačkoliv sami vývojáři uznali, že chyba je na jejich straně a na hře chtějí pořád pracovat, momentálně je Last Holiday v popelu, ze kterého bude těžko povstávat.

A co vy? Znáte nějakou českou hru, která se vám líbila, nebo vás naopak zklamala? Dejte nám vědět do komentáře.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama