Jeho hlas znají desítky milionů hráčů, většina ale netuší, jak vypadá
i Zdroj: Richard Wells / Volně k užití
Novinka Jeho hlas znají desítky milionů hráčů, většina ale netuší, jak vypadá

Jeho hlas znají desítky milionů hráčů, většina ale netuší, jak vypadá

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

16. 2. 2024 15:00

Všichni ho dobře známe díky ikonickým hláškám, většina z nás ale netuší, kdo to vlastně je. Pojďme si představit Richarda Wellse, hlasového herce s přezdívkou "pan PEGI".

Reklama

Říká vám něco jméno Richard Wells? Jsem si skoro jistý, že jej v souvislosti s obsahem článku slyšíte poprvé. Nicméně hlas tohoto muže znáte naprosto všichni, a velmi dobře. Richard Wells je hlasový herec, který jak sám tvrdí, namluvil miliony slov a vytvořil více než 10 tisíc nahrávek. Slyšet jste jej mohli všude možně, ovšem jeho ikonické "PEGI 18", jste určitě slyšeli spoustu krát. Tato hláška hráče upozorňuje, že obsah, který je čeká, je určený pro tuto věkovou kategorii a více let. “PEGI 18” můžeme slyšet například na úvodu trailerů nebo videoher pro dospělé.

Za nahrávku PEGI jsem dostal jen 200 dolarů.

Hlasový herec Richard Wells prozradil, že za celou tu dlouhou dobu, viděl za legendární nahrávku pouhých 200 dolarů. Vše odstartovalo v září 2009, od té doby ratingová organizace PEGI tyto nahrávky používá. Richard si i ve svém již pokročilém věku založil TikTokový profil, kde veřejnost informuje, jak o svých hláškách, tak nejrůznějších zajímavostech z celé své kariery. Za pouhých pár dnů jej začalo sledovat více než 167 tisíc lidí. Níže ještě přikládáme zmiňovanou hlášku, kterou jistě neslyšíte poprvé.

Richarda názor na AI

V dnešní době si některé společnosti, nebo některé menší stránky, nechávají tyto hlášky či klíčová slova namluvit pomocí AI - těm zkrátka stačí napsat, co chcete, aby vyslovily, vyberete vámi zvolený typ hlasu, a je hotovo. I o tomto druhu “dabingu” se samotný profesionál Richard rozpovídal na TikToku, kde uvedl, že z umělé inteligence má na jednu stranu strach. Samozřejmě tím myslel všeobecně, jeho práci mu dnes už nikdo nevezme, nicméně jeho nástupci už by problém mít mohli.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama