Helldivers 2: Zprávy z fronty - Pád Malevelon Creek
i Zdroj: Arrowhead Game Studios
Helldivers 2 Novinka Helldivers 2: Zprávy z fronty - Pád Malevelon Creek

Helldivers 2: Zprávy z fronty - Pád Malevelon Creek

Ladislav Klimeš

Ladislav Klimeš

8. 3. 2024 11:00

Helldivers 2 se stále drží na výsluní přízně hráčů a nevypadá to na úpadek. Po posledních herních událostech jsme se rozhodli odstartovat sérii rozhovorů s přímými účastníky.

Reklama

Díky živému univerzu, které se konstantně vyvíjí, jsou Helldivers 2 jednou z nejpopulárnějších her současnosti. Nedá se říci, že by zájem pomíjel, naopak. Minulý týden se stalo něco, po čem doslova bouchnul Reddit a mnoho dalších webů o tom píše články. Nejprve prasklo, že za vývojem války na frontě nestojí AI, ale živý člověk, kterému se přezdívá Joel. Tento člověk, jako jakýsi pán jeskyně z Dungeons and Dragons, se stará o nepřátelské strany proti hráčům. 

Předminulý týden spustil překvapivý útok Automatonů a na hráčích bylo, aby jej odrazili. Stalo se však něco, co hráči nečekali. Selhali. Hráčům se nepovedlo ubránit všechny napadené planety a celá kampaň byla prohlášena za neúspěšnou. Hráči jsou z toho slušně řečeno… rozvášnění. Od výlevů frustrace, po nadávky onomu tajemnému správci po suché konstatování, že i prohra je součást hry. Pro celou tuto kampaň se stala symbolem planeta Malevelon Creek. Pro spoustu hráčů je tato planeta jakýmsi virtuálním vesmírným Vietnamem a porážka v této kampani jim nedá spát. 

Helldivers 2 hraju a mám ho opravdu rád. Osobně nemám potřebu vylévat si svoji zlost a frustraci z prohry na fórech a chtít kampaň restartovat. Naopak. Myslím si, že tahle facka hráčům jen prospěje. Ukázala totiž, že hra je opravdu imerzivní a dá se do ní perfektně ponořit. Mě osobně inspirovala k odstartování série článků, které budou vedeny jako rozhovory s Helldivery. V těchto článcích se budu zaobírat novinkami ve hře z pohledu virtuálních hrdinů. 

Upozornění: V článku se rozebírají události ze hry Helldivers 2. Žádné reálné události!

Helldivers 2: Zprávy z fronty - Pád Malevelon Creek
i Zdroj: Arrowhead Game Studios

Rozhovor s Helldiverem:

Občané SuperZemě! Už několik dní kolují po síti zprávy o překvapivém útoku Automatonů na naše vnější kolonie. Disidenti a jiné podvratné živly mluví o zdrcující porážce našich Helldiverů a ztrátě kolonií. Všechny tyto zprávy mluví zejména o Malevelon Creek, kde údajně došlo k nejtvrdším bojům a Flotila SuperZemě zde utrpěla největší ztráty. Kolují informace o zpackané operaci a o zradě ve vlastních řadách. Nyní je na čase uvést některé informace na pravou míru. Ano, obranná kampaň selhala. Automatoni vyhráli a získali několik našich kolonií. O Malevelon Creek se odehrály kruté boje a SuperZemě zde utrpěla těžké ztráty. Panují obavy, že se Automatoni brzo přiblíží k SuperZemi.

Aby se tyto obavy rozptýlili, Ministerstvo Pravdy se dohodlo s naší redakcí a povolilo rozhovor s jedním Helldiverem, který se bojům o Malevelon Creek přímo zúčastnil. Náš novinář Nathan Gould ho vyzpovídal a díky němu máme zevrubnou analýzu této tragické události. Nathan Gould se sešel na rozhovor s Helldiverem v zabezpečené místnosti, kterou poskytlo Ministerstvo Pravdy přímo ve své budově. Po krátkém seznámení se obě strany pustili do rozhovoru. Toto je jeho přímý přepis.

Helldivers 2: Zprávy z fronty - Pád Malevelon Creek
i Zdroj: Arrowhead Game Studios

Nathan Gould (dále již jen jako NG): Sítí poslední dobou rezonuje jméno Malevelon Creek. Tuto kolonii v naší domovině do nedávna neznala většina obyvatel. Nyní se její jméno zmiňuje v téměř každé zprávě. Zejména se o ní mluví jako o Vietnamu naší doby. Mohl bys nám o této kolonii říci něco bližšího?

Helldiver (dále již jen jako HD): Mohl. Popravdě, Malevelon Creek mě osobně také nic neříkalo. Malevelon Creek je, teda spíš byla, jedna z pěti kolonií v sektoru Severin. Její povrch se skládal z velmi husté džungle, kterou občas narušovaly přírodní vodní plochy. Terén byl díky tomu nepřehledný a i když člověk měl na sobě zbroj se zapnutou klimatizací, byl během deseti minut zpocený jako prase. Když padla mlha, nebo začalo pršet, bylo to ještě horší. 

NG: Proto se Malevelon Creeku říká Vietnam naší doby? Kvůli podobnému prostředí? Nebo je to spíš kvůli událostem, které se na povrchu planety odehrály?

HD: Platí to pro obě vysvětlení. Jak kvůli podnebí planety, tak kvůli událostem. To, co se stalo na povrchu by se už nemělo nikdy zopakovat.

NG: Co konkrétně? První informace o Malevelon Creek byly, že jednotky SuperZemě obhájily své pozice a dosáhli drtivého vítězství na Automatony. Teprve pozdější zprávy začaly mluvit o ztrátách a drtivé porážce. Myslíš, že byly prvotní informace mylné?

HD: Ono to z počátku opravdu vypadalo na rychlé vítězství. Malevelon Creek byla moje první operace. Když jsem dokončil svůj výcvik a převzal svoji loď (jméno z bezpečnostních důvodů cenzurováno), byly boje o Malevelon Creek v plném proudu. V tu dobu to vypadalo ještě na drtivé vítěství, které se jen trošku vzdálilo. 

NG: Když ses do bojů zapojil, byl nějaký problém s morálkou? Cítili jste blížící se porážku a vzdali veškeré snahy? Nebo naopak jste zabrali?

HD: Zabrali. Do poslední chvíle se porážka nepřipouštěla. Morálka byla na vysoké úrovni. Ono, ona je i teď, akorát čistokrevnou chuť bojovat za SuperZemi nahradil čirý vztek. I když jsme prováděli evakuační a zdržovací operace, nikdo si nepřipouštěl porážku.

NG: Dobře, pověz nám o operacích, jakých jsi se na Malevelon Creeku zůčastnil? Byly to čistící operace, nebo pomoc civilistům?

HD: Primárně šlo o pomoc civilistům. SuperZemě svoje občany neopouští. To platí i pro Helldivery. Nikdy nenecháváme své živé spojence napospas nepřátelům. Aspoň to doposud platilo. Na Malevelon Creeku zůstala spousta našich, kteří byly v době odletu flotily naživu. Teď už nejsou, to je jasné. 

NG: Flotila opustila kolonii, i když na ni byli stále Helldiveři a občané SuperZemě? Co ji k tomu podle tebe vedlo?

HD: Kapacity lodí pro civilisty byly už dávno nad limitem. Spousta civilistů se navíc nechtěla vzdát svých domovů. Přesvědčilo je, až když flotila začala používat mezikontinentální střely na místa, kde byla největší koncentrace Automatonů. Ono, veškeré moje operace se daly shrnout do tří druhů. Pomoci s evakuací, zdržet Automatony co nejdéle, nebo nalítnout k odpalovači střel a poslat to na vedlejší kontinent. Ty poslední byly nejhorší.

NG: V čem konkrétně? Automatoni si uvědomili, co děláte a věděli, kde se sila nacházejí?

HD: V organizaci. Spousta Helldiverů v těchto operacích jela jen svůj vlastní píseček. Kašlali na tým a neváhali házet napalm na hlavu spojencům. Nemůžu si pomoci, ale ke konci operace se většina Helldiverů chovala jako prasata. Množily se mrtví civilisté, střelba do vlastních. Jestli někdy morálka padla, bylo to přesně před pádem. Spousta Helldiverů to vzdala, když přilétaly další a další lodě Automatonů. V tý době se začaly šířit ty drby, které to ještě zhoršily.

NG: Myslíš, že někdo od nás vynáší informace? Že samotné Ministerstvo Pravdy předává tajná data Automatonům?

HD: Přesně tak. Začalo to zhruba v půlce operace, kdy jsem poprvé zaslechl jméno Joel. Tato osoba, která údajně pracuje vysoko na velení, posílá rady Automatonům a radí jim, jak přeskupit svoje síly. Prý jim předal i několik skladišť se zdroji. Někdo si myslel, že to udělal proto, abychom vítězství neměli tak lehké. Jiní, že to byla spolupráce s Ministerstvem Pravdy. Chtěli, aby se z Malevelon Creek stal symbol brutálního vítězství SuperZemě. Z Malevelon Creeku se opravdu stal symbol, ale asi ne takový, jaký si přáli.

NG: To máš pravdu. Z Malevelon Creek je symbol. Jenže čeho konkrétně? Selhání? Hrdinského boje proti přesile? Nebo toho, že někdo s přezdívkou Joel zradil?

HD: Symbol krvavé prohry a hrdinského boje. Já na Joela nevěřím a spousta Helldiverů taky ne. Malevelon Creek bude ukázka toho, že SuperZemě se dá možná místy porazit, ale nedá se zlomit. Všichni, kdo tam byli jsou naštvaní. Mají vztek a ten si chtějí vybít na Automatonech. Až se na tu planetu vrátíme, dáme jim to sežrat. Nikdo nebude ohrožovat náš způsob života.

NG: Můžeš prozradit nějaké informace, co se nyní bude dít? Kam povedou tvoje další kroky? Vrátíš se do boje s Automatony?

HD: Velitelství plánuje protiofenzívu, víc říct nemůžu. Já dnes večer odlétám do boje s Termitidy. Ti očividně vycítili příležitost a chtějí si také ukousnout svůj díl. Ti jsou nyní hlavní prioritou. Na Malevelon Creek se vrátíme. Ne dnes, ne zítra, ale jednou. A pak to bude Automatony šeredně bolet.

NG: Díky za rozhovor.

Helldivers 2 screenshot
i Zdroj: Arrowhead Game Studios
Helldivers 2 screenshot

Toto byl přímý přepis rozhovoru našeho novináře s přímým účastníkem bojů o Malevelon Creek. Ministerstvo Pravdy se ohrazuje proti obvinění, že oba účastníci rozhovoru byli odvedeni do Tábora Svobody. Tyto informace sdílí pouze disidenti a jiné podvratné živly.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama