PC vs. Konzole
i Zdroj: Spite.cz
Novinka PC vs. Konzole

PC vs. Konzole

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

27. 12. 2015 21:21

Nekonečná válka mezi konzolisty a Pcčkáři. Zcela jistě mohu říct, že nejsem jediný, kdo každou chvíli narazí na nějakou světovou hádku, kde se do sebe pustí padesát lidí, začnou se navzájem urážet, nutit všem svůj názor a obhajovat si to svoje, ale dle mého názoru nemá ani jedna strana na vrch.

Reklama
Nekonečná válka mezi konzolisty a Pcčkáři. Zcela jistě mohu říct, že nejsem jediný, kdo každou chvíli narazí na nějakou světovou hádku, kde se do sebe pustí padesát lidí, začnou se navzájem urážet, nutit všem svůj názor a obhajovat si to svoje, ale dle mého názoru nemá ani jedna strana na vrch.

Tento článek neslouží jako impuls k dalším hádkám, nikomu nebudu nutit svůj názor, nikoho urážet a pouze zde osvětlím můj osobní pohled na celou věc.

Pohodlí

Pohodlí je v tomto případě velmi relativní pojem, protože je zde pohodlí kolem údržby herního zařízení a pohodlí v podobě samotného hraní. Faktem je, že zde má navrch konzole, protože si ji pořídíte, zapojíte a tím veškeré starosti i výdaje končí. Jakákoli hra, kterou si koupíte s sebou nenese ani minimální riziko toho, že Vám nepůjde. Dříve se hry ani neinstalovaly, což je dnes minulostí, ale i v tomto případě pouze vložíte disk a čekáte, v mnoha případech je dokonce možné hru hrát již v průběhu samotné instalace. Ušetřeni jste i od aktualizování operačního systému, her a programů, protože dnes je prakticky vyžadováno téměř neustálé připojení k internetu a konzole si sama vše aktualizuje. U PC, alespoň v mnoha případech (nemáte-li „dělo“ za čtyřicet tisíc korun) se při koupi hry díváte na minimální nebo doporučené požadavky. Veliké množství her vyžaduje stažení a instalaci herních klientů jako jsou například Steam, Uplay nebo Origin a to někomu může být nepříjemné. V neposladení řadě jsou zde ovladače pro hardware či jiné programy pro otevírání či spouštění souborů, které taktéž potřebují určitou údržbu (Java, WinRar...). Dále se nabízí pocit, že se nekrčíte u stolu, ale pohodlně se roztahujete na gauči s pouhým ovladačem v ruce. Ano, pro počítače se také vyrábí řada gamepadů, ale ruku na srdce, ne vždy to funguje jak má, někdy vůbec a kolikrát je nutno nastavit si ovládání pro každou hru individuálně a v tomto případě celý gamepad postrádá význam.

Jednoznačnou a zároveň obrovskou výhodou PC je, že slouží pro všechno, narozdíl od konzole, která je zhruba z 80% tvořena na hry, ale psát seminární práci do školy na Playstationu skutečně nechcete, přestože je zde možnost připojit klávesnici a  myš. Počítač je takový mozek domácnosti, kde máte fotky, filmy, pohodlně můžete serfovat na internetu a nespočet dalších věcí, které jsou na konzolích o poznání problematičtější. Chybí zde také možnost modifikování her, kvalitní software pro tvoření grafiky, editor videí a asi bilion dalších programů, které používá každý běžný uživatel nebo herní mág, jenž tvoří úchvatná videa z her s impozantní animací a dokonalými střihy. Bohužel toho s konzolí nedocílíte, přestože některé ze zmíněných programů konzole nabízí.

PC vs. Konzole

Vizuální zpracování

Inu, dostali jsme se k hlavnímu bodu, který je využíván v ostrých přestřelkách o herních zařízeních a to grafické zpracování a samozřejmě počet snímků za sekundu. Počítačové hry mají o poznání propracovanější grafiku i fyziku, lépe propracované detaily či efekty. Pro někoho velmi důležitý fakt a pro někoho méně, ale rozdíl je zde skutečně znatelný. Za to počet FPS je spíš hra s čísly, kterou se Pcčkáři snaží oblbnout konzolisty, protože rozdíl viditelný pouhým okem a celkově vnímatelný je mezi 30 a 60 FPS minimálně znatelný. Krom toho většina těchto tzv. „flamerů“ novější hry na svém PC stejně na 60 FPS nerozjedou, ale nad ostatními se povyšují, že oni hrají s mnohem více FPS. Rozdíl se projeví především při práci s editováním videa, ale ve chvíli hraní to nehraje roli. Na konzoli se hry také nesekají a jdou krásně plynule, tudíž tento argument považuji za zcela zbytečný a zcestný.

PC vs. Konzole

Finance  

Zde je důležité vědět, co od zařízení očekáváte. Pokud si chcete po práci vklidu a bez problémů zahrát v rámci odpočinku a relaxace, volte konzoli. Chcete-li 4K rozlišení, herní zážitek 150% a vystínovaný i poslední chlup v nose Geralta, sáhněte po PC. Ovšem next gen konzoli seženete pod deset tisíc korun i v edici s hrou, kdežto s počítačem za dvacet tisíc moc parády neuděláte. V tomto bodě se nelze přiklonit ani k jedné z variant, záleží čistě na uživateli a jeho požadavcích.

PC vs. Konzole

Hry

 

Ačkoli mají jak obě herní konzole tak PC své exkluzivní tituly, vždy je co hrát. Ve všech případech je herní výběr opravdu pestrý. Ovšem pokud jste milovník stříleček, konzole nebude to pravé, protože s gamepadem je to takové neslané nemastné a naopak, jste-li zastánce závodních her, gamepad je ideální volba.

Nyní s dovolením opominu pirátství a zaměřím se na ceny, za které se hry dají nakoupit. 

 Konzole měly, mají a pravděpodobně budou mít dražší hry než PC, někdy se cena liší o pár korun, někdy ale o několik set. Jenže většina konzolových her (teď mám na mysli Playstation) se nijak neregistrují a po jejich dohrání je lze libovolně prodat a získat tak část nebo i plnou cenu zpět a to u PC jde zřítka kdy, protože v případě digitální distribuce si hru kupujete na konkrétní účet a v případě krabicových verzí jste obdarování tzv. cd-keyem, který je použitelný pouze jednou (na jeden účet). Nutno připomenout, že i konzole nabízejí digitální distribuci a nabízí se i možnost hrát určitou hru s někým, kdo ji nemá zakoupenou.

Herní výběr ani počet DLC není na konzolích nijak šizen, většinou jsou hry na všechny hlavní platformy (PC, PS, Xbox).

Nezapomeňte ale na fakt, že u konzolí jste ochuzeni o módování her, což jsem zmiňoval několik řádků zpět a to je z mého pohledou velikou nevýhodou. Multiplayer, kooperaci, zachytávání videí, streamování, screenshoty atd. samozřejmě i konzole nabízí.

PC vs. Konzole

Závěr

 

Nelze tedy jednoznačně tvrdit, že je jedno lepší než druhé, protože každý uživatel má zcela jiné požadavky a ani jedna jediná platforma nesplňuje všechny dokonale. Jedná se o čistě individuální úsudek a narážky tipu „PC master race“ jsou stupidní, stejně jako „grafický rozdíl v konzoli a PC nepoznáte“. Každé má své klady i zápory, ale ve skutečnosti je úplně jedno, kdo co vlastníte, milovník her a prvotřídní hráč můžete být s čímkoli. Všichni máme jedno společné – rádi hrajeme a tak není potřeba se hanit jen kvůli tomu, že si své hérní zážitky užíváme na jiné krabičce, vždyť je to dětinské.

Ještě jednou poprosím, zdržte se flamu v komentářích. Samozřejmě se můžete pochlubit na čem hrajete a proč jste tak volili, buďte k sobě ale tolernantní.

Já vám děkuji za přečtení, doufám, že jsem k něčemu přispěl a někoho zaujal. Tento článek sloužil jako úvaha a rozuzlení dohadů, které nás doprovází nejen na sociálních sítích.

S pozdravem haXik.

Můžete také navštívit můj YouTube kanál »

 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama