Moc nechybělo a konzole Xbox One mohla být tou poslední od Microsoftu
i Zdroj: Spite.cz
Fable Novinka Moc nechybělo a konzole Xbox One mohla být tou poslední od Microsoftu

Moc nechybělo a konzole Xbox One mohla být tou poslední od Microsoftu

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

11. 11. 2020 15:14

Aktuální šéf Xboxu oficiálně přiznal, že tehdejší vedení bylo pro zkoncovat s Xboxem. Nechybělo moc a XONE mohla být poslední konzole Microsoftu.

Reklama

Microsoft se v tyto chvíle soustředí na vydání konzolí další generace XBOX Series X a Series S. Obě konzole vejdou do prodeje již za několik málo dnů. Nicméně pojďme se poohlédnout o několik let zpět, do let, kdy vycházela konzole XBOX ONE, v roce 2013 se totiž mohlo stát, že půjde o poslední konzoli od Microsoftu vůbec. 

Psal se rok 2001 a Microsoft, konkrétně sám velký Bill Gates vystoupil během konference CES na pódium, kde si pozval v tu dobu velmi populárního bojovníka Dwayna Johnsona (The Rock). Oba společně a velmi vtipně představili světu novou herní konzoli XBOX. Ta i její nástupce v roce 2005 - XBOX 360 byly úspěšné, nicméně na populární PlayStation vždy ztrácela. Toho si všimlo také vedení Microsoftu, které řešilo, jak ještě víc zpopularizovat platformu XBOX, aby se minimálně vyrovnala PlayStationu od SONY. To se nikdy nepovedlo, ačkoliv disponují prakticky stejně výkonným hardwarem, vždy vyhrál u hráčů PlayStation a to díky exkluzivním hrám, které má Sony opravdu velmi kvalitní, což platí až do dnes, jen velmi málo her může konkurovat titulům od PlayStation Studios.

Plán v Microsoftu byl jednoznačný, již neinvestovat do další konzole. Proti byl pouze Phil Spencer, který převzal otěže a stal se bossem XBOXu. Bohužel však dost nešťastně představil zbrusu novou konzoli XBOX ONE, ta byla oproti PlayStationu předražená a navíc, Phil neměl tolik exkluzivních her, na které by mohl hráče nalákat. Měl před sebou těžkou cestu, kterou však zvládá. Microsoft Spencerovi věří a vkládá do něj naděje, protože právě on udržel značku XBOX při životě. Pomohla tomu také služba Game Pass a výdej exkluzivních her pro Windows 10.

Dnes se může pochlubit velmi slušně nabitým týmem, pod jeho křídla Xbox Game Studios patří spousty světově uznávaných a profesionálních týmů, které se v minulosti podepsali například pod hry Forza, Fable, Halo, Gears of War a spousty dalších, absolutně největším přírůstkem se stalo studio Bethesda, která vlastní značky jako Fallout, Dishonored, Prey, The Elder Scrolls nebo Stafield. Zapomenout nesmíme ani na tvůrce Hellblade, Minecraft, Sea of Thieves, State of Decay nebo Flight Simulatoru. 

Jaká je budoucnost konzole XBOX? To se pravděpodobně ukáže až za několik let podle prodeje PS5 vs. XBOX Series X|S. Pokud Sony opět prodá více než 100 milionů kusů a Microsoft například 50, budou se dít velké změny a vůbec bychom se nedivili, kdyby to tak nakonec bylo. Ačkoliv má Xbox Game Studios nadějné týmy včetně toho nejtalentovanějšího The Initiative, pořád tu nemáme hry, které by za každou cenu hráče přiměli kupovat si za každou cenu XBOX. 

Níže se můžete podívat na zmiňované představení prvního XBOXu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama