Českému hernímu obchodu xzone.cz bylo odcizeno 108 tisíc emailů a hesel
i Zdroj: Spite.cz
Novinka Českému hernímu obchodu xzone.cz bylo odcizeno 108 tisíc emailů a hesel

Českému hernímu obchodu xzone.cz bylo odcizeno 108 tisíc emailů a hesel

Jakub Hergesell

Jakub Hergesell

29. 10. 2016 22:52

Českému hernímu obchodu xzone.cz bylo odcizeno 108 tisíc emailů a hesel

Reklama
Nakupovali jste někdy přes český herní obchod Xzone.cz? Potom jste se museli pravděpodobně zaregistrovat. Stránka tak měla váš email i heslo, jak to ale vypadá, dost špatně zabezpečený. Hackeři podle všeho nechtějí Vás účet na Xzone, ale Váš osobní email. Změňte si tak co nejdříve hesla.

Každé takové hacknutí je nepříjemné, "pochlubit" se o tom může herní český obchod, který se stal cílem Ruských hackerů, kteří získali z obchodu více jak 108 tisíc emailů a hesel informuje iDNES.cz. Stím už teď bohužel nic neuděláme a tak jediné, co můžete udělat vy je jít okamžitě na stránky obchodu a změnit si své heslo. Manažer obchodu také radí změnit si své heslo u emailové schránky, která měla být cílem.

Celé vyjádření čtěte níže.

"Před více jak rokem jsme zaznamenali pokus o hack našeho eshopu zacílený na digitální klíče. V té době jsme s touto službou začínali a hack byl, bohužel, úspěšný a povedlo se neznámu pachateli ukrást zhruba 30 klíčů. Útok byl vedený přes chybu v outsourcovaném provizním systému. Chybu jsme odstranili a udělali pak plno dalších zabezpečení, aby se útok neopakoval a i přes mnoho dalších pokusů už nebyli útočníci úspěšní. Každopádně jak dneska vyplynulo, spolu s těmito klíči se jim povedlo získat zřejmě asi polovinu emailů uživatelů obchodu (my máme přes 200 000 uživatelů, uniklo 108 000). U úniku jsou uvedena i hesla uživatelů, která se hackerům zřejmě i přes zašifrování (MD5) povedlo v databázi prolomit. Prošetříme, jak k tomu mohlo dojít, a ještě dneska uděláme opatření u zašifrování hesel tak, aby se situace již nikdy neopakovala.

Nyní jsme všechna hesla vyresetovali a zákazníkům přijde během dneška upozornění na jejich změnu. Také bychom je tímto rádi poprosili, aby si změnili pro jistotu hesla i ve svých emailových schránkách, protože to je zřejmě hlavní cíl útoku. Uživatelský účet obchodu není pro zloděje ničím zajímavý.

Za všechny nepříjemnosti se zákazníkům omlouváme a v nejbližších dnech podáme trestní oznámení na neznámého pachatele."  

Vyjádření: Martin Schovanec

Díky zahraniční stránce HIBP se můžete podívat, zda-li Váš email nebyl zneužit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama